CE ar putea limita accesul ţărilor care nu respectă normele statului de drept la fonduri UE
Țările Uniunii Europene care nu respecta principiile statului de drept nu vor avea acces la fondurile europene. Consiliul UE poate respinge propunerea de sancționare, doar dacă deține o majoritate de 55% dintre statele membre, mai exact trebuie să obțină sprijinul a 16 țări din 28.
admin, 11.03.2019, 12:45
Țările Uniunii Europene care nu respecta principiile statului de drept nu vor avea acces la fondurile europene. Consiliul UE poate respinge propunerea de sancționare, doar dacă deține o majoritate de 55% dintre statele membre, mai exact trebuie să obțină sprijinul a 16 țări din 28.
Eurodeputatul Gabriela Zoană: Este un raport la care am muncit foarte mult atât din poziția de membru al Comisiei Dezvoltare Regională din Parlamentul European, dar și din poziția de membru al Comisiei de Agricultură din Parlamentul European pentru că am fost chiar shadow raportor pe propunerea de aviz. Este un raport care pentru noi românii înseamnă foarte mult și de aceea am fost implicați câțiva români eurodeputaţi care am ținut neapărat ca raportul să treaca în forma în care a trecut. Este extrem de important ca politica de coeziune să fie principala politică de investiții în continuare. Din păcate Comisia Europeană așa cum știți a venit cu o propunere micșorată cu un buget mai mic cu 330,6 miliarde de euro. Parlamentul European nu a fost de acord. Am dorit foarte mult să rămânem la nivelul 2014 – 2020 pentru același buget motiv pentru care am susținut profund o creștere cu 47,5 % miliarde de euro .
Am susținut foarte tare și propunerea ca regiunile mai puțin dezvoltate să fie sprijinite cu ajutorul a 222,4 miliarde de euro prin intermediul obiectivului pentru investiții pentru ocuparea fortei de muncă și creștere economică și 46,3 miliarde de euro să fie alocați statelor membre care beneficiază de sprijin prin fondul de coeziune. Deci iată că sunt bani importanți care vin către zonele noastre. Raportul acesta pe lângă faptul că promovează aceste mecanisme stabilește așa cum am spus în continuare politica de coeziune principala politica de investiții a Uniunii Europene. Pe de altă parte adună aceste fonduri în același buget care iarăşi e o chestiune foarte importantă politica de coeziune, fondul pentru dezvoltare regională, pentru pescuit sunt fonduri dacă au același sac bugetar desigur că este mult mai avantajos pentru noi toți. Am obținut și un lucru foarte bun plata de cofinanțare de 85% pentru regiunile mai puțin dezvoltate,65% pentru regiunile de tranziție si 50 % pentru regiunile dezvoltate. Noi nu suntem una dintre regiunile dezvoltate și atunci vor intra mai mulți bani europeni în România.
Dacă va fi votat de Parlamentul European, proiectul legislativ al Comisiei Europene va intra într-o procedură complicată de negociere între Parlament, Consiliul UE și Comisia Europeană. Forma finală va fi supusă din unui vot în Parlamentul European. Procedura ca dura ceva timp și e de așteptat ca la nivelul Consiliului UE să existe rezistență din parte unor state membre față de tentativa Comisiei Europene de a-și atribui noi puteri.