România urmărește consolidarea unităţii europene, în cadrul Președintiei Consiliului UE
Pe parcursul celor şase luni de mandat, România va urmări prin acţiunile sale consolidarea coeziunii şi unităţii europene, ca premise ale avansării unui proiect european viabil.
admin, 14.02.2019, 11:15
Pe parcursul celor şase luni de mandat, România va urmări prin acţiunile sale consolidarea coeziunii şi unităţii europene, ca premise ale avansării unui proiect european viabil.
România a preluat Presedinția rotativă a Consiliului UE, calitate în care ar putea să influențeze unele decizii luate la nivel european. Țara noastă ar putea avea un rol determinant în finalizarea negocierilor pentru viitorul Cadru Financiar Multianual al blocului european, deoarece autoritățile de la Bruxelles și-ar dori ca bugetul să fie adoptat înainte de alegerile europene din mai anul acesta , adică pe durata Președinției române.Primul semestru al anului 2019 se anunță foarte aglomerat. Sunt peste 250 de dosare legislative şi nonlegislative. Insa obiectivele prioritare sunt cele legate de politica de coeziune. Pentru perioada 2021-2027, pe tema bugetului se anunță negocieri grele, dat fiind că unele state membre ar dori să profite de plecarea Marii Britanii pentru a mai tăia din fondurile cheltuite de UE, în timp ce altele vor menținerea bugetului cel puțin la nivelul actual, deși Brexit-ul va lăsa o gaură de circa 12 miliarde de euro anual în bugetul blocului comunitar.
România îşi propune să promoveze pe parcursul mandatului său o viziune axată pe principiul coeziunii europene pe toate palierele: politic, economic si social, este de părere eurodeputatul Daniel Buda:
Îmi doresc ca aceată președinție să fie una de succes a României. Dacă ne referim la cadrul financiar multianual vorbim de buget, vorbim de banii pe care îi avem sau care statele membre îi au la dispoziție pentru a se putea dezvolta. Îmi doresc să avem reușite pe parcursul acestei președinții și sper ca această componentă tehnică, acest staf tehnic care se afla la nivelul Reprezentanței României de la Bruxelles să aibă capacitatea de a gestiona în mod eficient toate aceste dosare pe care le avem în lucru. Iată sunt peste 200 de dosare pe care le avem de gestionat. Chiar dacă nu vor fi finalizate, trebuie făcuți pași concreți în ceea ce înseamnă finalizarea acestor dosare. Mi-as dori foarte mult de la această președinție pe care o avem în această perioadă să avem capacitatea de a-i determina pe șefii de state și de guverne care nu sunt de acord cu ceea ce înseamnă creșterea contribuției statelor membre la acest buget la nivelul Uniunii Europene, pentru a putea satisface toate nevoile pe care le avem în acest moment.
Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene se va concentra pe identificarea de soluţii care să reflecte deopotrivă interesele statelor membre şi viziunea instituţiilor europene, răspunzând astfel idealului unei Europe solidare, unite şi puternice.