Încurajarea producției de plante proteice și leguminoase în sectorul agricol european
Parlamentul European
a adoptat o rezoluţie referitoare la o strategie europeană pentru promovarea
culturilor proteice şi încurajarea producției de plante proteice și leguminoase
în sectorul agricol european. În cadrul dezbaterilor s-a subliniat faptul că
este necesar să se acorde o atenție specială potențialului culturilor de
leguminoase. Parlamentul European subliniază că toate culturile leguminoase
lasă în urmă o structură bună a solului pentru următoarea recoltă datorită
azotului fixat de acestea, ceea ce poate duce la creșterea randamentelor cu o
proporție de la 10 până la 20% şi atrage atenția asupra faptului că rotația culturilor îmbunătățește
solul, reduce răspândirea bolilor și susține biodiversitatea, prin desființarea
monoculturilor permanente.
admin, 20.09.2018, 11:47
Parlamentul European
a adoptat o rezoluţie referitoare la o strategie europeană pentru promovarea
culturilor proteice şi încurajarea producției de plante proteice și leguminoase
în sectorul agricol european. În cadrul dezbaterilor s-a subliniat faptul că
este necesar să se acorde o atenție specială potențialului culturilor de
leguminoase. Parlamentul European subliniază că toate culturile leguminoase
lasă în urmă o structură bună a solului pentru următoarea recoltă datorită
azotului fixat de acestea, ceea ce poate duce la creșterea randamentelor cu o
proporție de la 10 până la 20% şi atrage atenția asupra faptului că rotația culturilor îmbunătățește
solul, reduce răspândirea bolilor și susține biodiversitatea, prin desființarea
monoculturilor permanente.
Daniel Buda, europarlamentar, a atras atenţia asupra necesității de a se introduce noi
forme de sprijin pentru diversificarea ofertei de plante proteice care pot
beneficia de sprijinul cuplat, în condițiile în care acestea au un conținut
ridicat de proteină, dar și efecte benefice pentru sol.
Daniel Buda: Una dintre marile provocări
ale agriculturii Uniunii Europene o constituie asigurarea necesarului de
proteină, atât pentru producția de lapte, cât și pentru producția de carne, dar
și pentru consumul uman. Plantele proteice reprezintă, în același timp, o
resursă cu beneficii importante asupra mediului, contribuind la fixarea
azotului în sol, la creșterea calității solului și, implicit, la crearea unor
condiții favorabile pentru agricultura ecologică. Sprijinirea culturilor
proteice prin intermediul plăților voluntare pe înverzire și prin cel de al
doilea pilon trebuie să aibă în vedere creșterea flexibilității sprijinului
destinat culturilor proteice. Este important să se faciliteze utilizarea pachetelor
financiare existente și să se asigure continuitatea lor. Totodată, după 2020,
este nevoie de o implementare echitabilă la nivelul tuturor statelor membre.