Măsuri pentru creșterea încrederii în studiile științifice în domeniul siguranței alimentare
Comisia Europeană a răspuns preocupărilor exprimate de cetățenii europeni printr-o propunere de îmbunătățire a
transparenței studiilor științifice în domeniul siguranței alimentare.
Propunerea se bazează pe verificarea de către Comisia Europeană a adecvării
legislației alimentare generale care necesită o actualizare. Aceasta va oferi
cetățenilor un acces mai bun la informațiile referitoare la aprobările privind
lanțul agroalimentar transmise Autorității Europene pentru Siguranța
Alimentară, va oferi posibilitatea solicitării de către Comisie a unor studii
suplimentare și îi va implica mai mult pe oamenii de știință din statele membre
în procedurile de aprobare.
admin, 28.06.2018, 10:27
Comisia Europeană a răspuns preocupărilor exprimate de cetățenii europeni printr-o propunere de îmbunătățire a
transparenței studiilor științifice în domeniul siguranței alimentare.
Propunerea se bazează pe verificarea de către Comisia Europeană a adecvării
legislației alimentare generale care necesită o actualizare. Aceasta va oferi
cetățenilor un acces mai bun la informațiile referitoare la aprobările privind
lanțul agroalimentar transmise Autorității Europene pentru Siguranța
Alimentară, va oferi posibilitatea solicitării de către Comisie a unor studii
suplimentare și îi va implica mai mult pe oamenii de știință din statele membre
în procedurile de aprobare.
Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans
Timmermans, a declarat: Iată
ce dorim să obţinem prin intermediul propunerii de astăzi – un mai mare acces
public la informaţiile transmise de industrie către EFSA, Autoritatea Europeană
pentru Siguranţă Alimentară, mai multe consultări publice în ceea ce priveşte
studiile ştiinţifice, mai multe garanţii că studiile îndeplinesc condiţiile de
calitate şi o reformă a guvernanţei EFSA.
La rândul său, Vytenis Andriukaitis,
comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: În ceea ce priveşte
transparenţa, Comisia propune ca toate studiile ştiinţifice întocmite de EFSA pentru
evaluarea riscurilor să fie publicate şi să fie accesibile tuturor, deoarece
oamenii sunt interesaţi de sănătate iar consumatorii de siguranţa alimentară. Comisia
propune o revizuire țintită a regulamentului privind legislația alimentară
generală, combinată cu o revizuire a opt acte legislative sectoriale. Comisia
Europeană intenționează ca această propunere de îmbunătățire a transparenței
studiilor științifice în domeniul siguranței alimentare să fie adoptată în
actuala perioadă legislativă, adică până la jumătatea anului 2019, în vederea
punerii rapide în aplicare.