Neonicotinoide şi deciziile privind viitorul apiculturii româneşti
România se numară printre cei mai importanţi producători de miere din Europa.
admin, 18.06.2018, 13:55
România se numară printre cei mai importanţi producători de miere din Europa.
Daca guvernul Romaniei va sustine cererea de derogare pentru reintroducerea in uz a acestor insecticide, sectorul apicol din tara noastra va fi puternic afectat.
Mortalitatea in randul albinelor este una dintre problemele cu care se confrunta apicultorii romani.
Daca vom da unda verde unor substante care s-au dovedit a fi nocive pentru coloniile de albine (potrivit studiilor stiintifice care ne-au fost prezentate la nivelul comisiilor europarlamentare), nu facem decat sa ingropam un sector care poate fi considerat chiar strategic pentru Romania, a spus eurodeputatul Daciana Sârbu.
În 2013 Comisia Europeana a restricționat utilizarea neonicoidelor, 3 substanțe active care omoară albinele. Din păcate câteva state membre printre care și Romania au cerut in Consiliu derogare argumentând ca EPSA a demonstra ca aceste noua neonicoide reprezintă un risc la adresa albinelor dar acest risc nu este unul ridicat. In urma cu câteva saptamani in consiliu s-a votat propunerea de extindere a interdicției din fericire dar o extindere parțiala. Înainte de acest vot eu mi am exprimat speranța ca reprezentanții guvernului României sa nu se opună acestei propuneri, din păcate au făcut o, dar din fericire nu au avut câștig de cauza. De ce spun din fericire pentru ca in felul acesta nu va folosi, se va aplica in continuare restricția si nu se vor folosi aceste substanțe, nu am înțeles poziția României ținând cont de faptul ca atatea studii demonstrează ca aceste pesticide sunt dăunătoare și omoară albinele nu reușim sa privim in ansamblu tot ceea ce se întâmpla. Ca avem nevoie de albine ca avem nevoie de producție de miere trebuie sa ne gândim la sănătatea oamenilor și mai puțin la faptul ca avem sigur marje care sunt in imposibilitatea de a găsi acești înlocuitori de pesticide. Eu cred ca ne trebuie mai multă voința la acest capitol și sa nu privim totul strict comercial.
Reprezentantii Ministerului Agriculturii vor trebui sa cantareasca bine decizia din Consiliu si vor trebui sa ia in considerare atat interesele fermierilor, dar si interesele apicultorilor; atat dezvoltarea agriculturii, cat si protejarea biodiversitatii si viitorul apiculturii romanesti.