Utilizarea aditivilor fosfați în preparatele din carne
Un studiu ştiinţific indică o potențială legătură între
aditivii fosfați din produsele alimentare şi creşterea riscului de boli cardiovasculare. Aditivii fosfați sunt
folosiţi în Uniunea Europeană în preparatele din carne, pentru a proteja
aromele și pentru a reține apa. Comisia Europeană consideră că regulamentul
European care stabileşte modul în care sunt folosiţi aceşti aditivi
îndeplineşte condiţiile legislative.
admin, 28.05.2018, 09:29
Un studiu ştiinţific indică o potențială legătură între
aditivii fosfați din produsele alimentare şi creşterea riscului de boli cardiovasculare. Aditivii fosfați sunt
folosiţi în Uniunea Europeană în preparatele din carne, pentru a proteja
aromele și pentru a reține apa. Comisia Europeană consideră că regulamentul
European care stabileşte modul în care sunt folosiţi aceşti aditivi
îndeplineşte condiţiile legislative.
Comitetul European pentru Sănătate a atras atenţia asupra faptului că un
studiu ştiinţific din 2012 indică o potențială legătură între aditivii fosfați
din produsele alimentare şi creşterea riscului de boli cardiovasculare. Evaluarea Autorității
Europene pentru Siguranță Alimentară a indicat totuși că nu este posibil ca
acest risc să fie atribuit consumului de fosfor sau aditivilor fosfați. Dar un
alt studiu științific din 2013 a sugerat, de asemenea, o legătură între o dietă
bogată în fosfor și creșterea mortalității în rândul populației din Statele
Unite. Normele Uniunii Europene nu permit, în general, utilizarea aditivilor
fosfați în preparatele din carne, dar din cauza unei acumulări de excepții,
aceştia sunt din ce în ce mai mult folosiţi pentru a proteja aromele și pentru
a reține apa.
Despre acest subiect, Christel Schaldemose, membru
al Parlamentului European:
Comisia dorește să actualizeze lista Uniunii Europene privind aditivii
autorizați și există trei criterii care trebuie îndeplinite. Unu – aditivul nu
ar trebui să fie periculos pentru sănătatea umană, doi – trebuie să nu existe
probleme legate de tehnologia de preparare, trei – nu trebuie să inducă în
eroare consumatorul. Din păcate niciunul dintre aceste aspecte nu este
îndeplinit de Comisia Europeană.
Răspunsul Comisiei Europene îl aflăm de la Vytenis Andriukaitis, comisarul
European pentru sănătate şi securitate alimentară: La cererea Comisiei Europene, EFSA a evaluat, în 2013, un
studiu privind riscurile pentru sănătate asociate aditivilor fosfați. În lumina
acestei evaluări, EFSA nu a pus la îndoială concluziile avizului Comitetului
științific pentru alimentație. S-a discutat cu experții statelor membre în
legătură cu folosirea aditivilor alimentari. Comisia consideră că proiectul de
regulament îndeplinește toate cerințele legislative relevante.