Depopularea masivă a satelor, o problemă a UE
Doar în ultimii ani, 3 milioane de oameni din zonele defavorizate au plecat la muncă în străinătate, iar un alt milion de persoane s-au mutat în oraşele mari, lăsând în urmă sate şi oraşe depopulate, lipsite de soluţii pentru dezvoltare.
admin, 25.04.2018, 10:10
Din 1990 România are acelaşi comportament privind natalitatea pe care îl avea în 1961, respectiv se nasc din ce în ce mai puţini copii, iar după 1990 fenomenul de scădere a fost mai accelerat.
Scaderea natalității și plecarea la munca in străinătate a fortei de munca sunt principalele cauze ale acestui fenomen care are impact direct in economie. Potrivit estimărilor, România va rămâne până în anul 2050 cu o populaţie rezidentă de aproximativ 16 milioane de persoane, iar asta fără a fi luată în calcul migraţia. România ar putea ajunge la circa 6,3 milioane de pensionari, la orizontul de timp 2030. Rata de îmbătrânire cea mai severă se întâlneşte în mediul rural.
Zeci de sate au fost depopulate cauzele migratiei populatiei din Romania sunt de ordin economic si cultural. Depopularea satelor reprezintă o problema nu numai pentru Romania ci si pentru Uniunea Europeana a spus Daniel Buda (PNL, PPE), membru al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European. Este una dintre marile probleme pe care le are Uniunea Europeana, acest fenomen de depopulare masiva a satelor și chiar am fost in zona Maramureș, Bistrița, in zona montana unde oamenii o duc foarte greu. Îmi spuneau unii dintre ei, mergem la coasa cu bocanci cu crampoane ca sa nu cădem in coasa sa ne tăiem și am întrebat de ce nu faceți vaca de carne pentru ca ei făceau vaca de lapte pai n-am știut, ei iată ca e o problema de subsidiaritate adică noi in interiorul statului nostru, in interiorul țării noastre trebuie sa găsim acele mecanisme pentru a zona dacă vreți acele producții adică sa stimulezi acele producții pe fiecare zona pe care o avem in Romania sa poata sa dea un maximum de plus valoare.
Sunt sate unde casele sunt părăsite şi nu există tendinţă de repopulare. Sunt zone defavorizate, acolo odata erau ţărani cu tradiţie iar agricultura reprezenta singura sursa de venit. Erau zone fertile. Acum nu mai există asta. Aceste sate nu se mai populează. Fenomenul, în general, se manifestă prin dispariţia în mod natural a celor în vârstă şi prin neinstalarea tinerilor. Sunt zone izolate, cu potenţial agricol redus. Ar putea exista cerere din partea unor tineri de a se stabili la ţară. Dacă s-ar găsi investitori care sa investească in aceste zone, sau programe care sa-i facă pe tineri sa nu mai plece din țara sa rămână in mediul rural și sa dezvolte o afacere dar in general in județe zonele depopulate sunt zone izolate, cu potenţial agricol redus.