Regulamentul UE privind utilizarea sustenabilă a terenurilor și a pădurilor în perioada 2021-2030
admin, 06.12.2017, 10:36
Consiliul Mediu a convenit asupra poziției sale de negociere cu privire la un regulament care stabilește noi norme de contabilizare și angajamente obligatorii pentru statele membre pentru a garanta că utilizarea terenurilor și a pădurilor din UE va deveni mai sustenabilă și mai favorabilă climei în perioada 2021-2030.
Consiliul Mediu a convenit asupra poziției sale de negociere cu privire la un regulament care stabilește noi norme de contabilizare și angajamente obligatorii pentru statele membre pentru a garanta că utilizarea terenurilor și a pădurilor din Uniunea Europeană va deveni mai sustenabilă și mai favorabilă climei în perioada 2021-2030. Acest lucru va asigura reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, precum și o mai bună protecție a climei.
Siim Kiisler, ministrul mediului al Republicii Estonia, a declarat: „Acum 2 ani la Paris, Uniunea Europeană a promis că va reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puţin 40% până în 2030, şi ne-am ţinut de cuvânt. Regulamentul pentru sectorul LULUCF (exploatarea terenurilor, schimbarea destinației terenurilor și silvicultură) este garanţia faptului că toate emisiile rezultate din exploatarea solurilor, copacilor, plantelor, biomasei şi a lemnului vor fi luate în considerare în obiectivele globale ale Uniunii Europene. Acesta va stabili norme de contabilizare actualizate şi angajamente pentru statele membre, astfel încât acest sector să absoarbă dioxid de carbon cel puţin atât cât emite. „
Consiliul Mediu consideră că este important să se garanteze că fiecare țară din Uniunea Europeană menține un echilibru între totalul emisiilor provenite din sectorul LULUCF și cantitatea absorbțiilor de dioxid de carbon generate, de exemplu prin noi plantări sau prin îmbunătățirea supravegherii pădurilor, a terenurilor cultivate și a pășunilor de pe teritoriul național. Exploatarea terenurilor, schimbarea destinației terenurilor și silvicultura, împreună cu alte sectoare care nu fac parte din schema Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii, vor contribui la reducerea cu 30% a emisiilor de gaze cu efect de seră, până în 2030.