Noi norme extind standardele de comercializare pentru ouă
Producătorii de ouă provenite de la păsări
crescute în aer liber vor putea să își comercializeze produsele ca atare, chiar
dacă găinile lor au acces limitat la circulația în aer liber din cauza
focarelor de gripă aviară ca urmare a modificărilor ulterioare ale standardelor
de comercializare a ouălor din UE.
Ștefan Rancu, 24.11.2017, 14:12
Producătorii de ouă provenite de la păsări
crescute în aer liber vor putea să își comercializeze produsele ca atare, chiar
dacă găinile lor au acces limitat la circulația în aer liber din cauza
focarelor de gripă aviară ca urmare a modificărilor ulterioare ale standardelor
de comercializare a ouălor din UE.
Un
standard inițial la nivelul întregii UE din 2008 a permis producătorilor de ouă
să continue să comercializeze produsele, chiar dacă găinile lor nu aveau acces
în aer liber timp de până la 12 săptămâni. Ultima modificare, care intră în vigoare
la 25 noiembrie 2017, va prelungi această perioadă la 16 săptămâni.
În
legătură cu această noua măsură a Comisiei, președintele Uniunii Crescătorilor
de Păsări din România (UCPR), profesor universitar Ilie Van, a
declarat: Este vorba de găinile care sunt crescute în aer liber, care pentru a fi
recunoscute ca găini crescute în aer liber și să scrie pe etichetă acest lucru,
aveau posibilitatea să țină găinile închise în adăpost timp de 12 săptămâni pe
an. Întrucât anul trecut a evoluat gripa aviară în toată Europa și aceste 12
săptămâni s-au în dovedit insuficiente,
la solicitarea statelor membre, Comisia Europeană a prelungit perioada de
păstrare a găinilor, în situații de focar de gripă aviară, de la 12 săptămâni
la 16 săptămâni. Deci,
astăzi, fermierii care produc sau cresc găini aer liber, pot să țină găinile
închise timp de 16 săptămâni fără să se modifice calitatea oului pentru piață.
Adică, să scrie etichetă de la găini crescute în aer liber.
Odată
cu probabilitatea apariției viitoarelor focare de gripă aviară în viitor și în
urma discuțiilor cu autoritățile statelor membre și cu părțile interesate din
industrie, s-a luat decizia de a prelungi perioada de la 12 la 16 săptămâni.
Restricțiile
împotriva gripei aviare impuse în 2016/17 au avut un impact deosebit de grav în
Germania, Olanda, Marea Britanie, Belgia, Franța și Irlanda.