Tehnologii de vârf cu bani europeni la Universitatea Tehnică din Cluj
În lumea universitară modernă, dacă nu faci cercetare nu prea exişti. Tocmai de aceea, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) accesează fonduri europene pentru a se implica adânc în cercetare.
Dan Horea, 14.07.2020, 08:14
În lumea universitară modernă, dacă nu faci cercetare nu prea exişti. Tocmai de aceea, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) accesează fonduri europene pentru a se implica adânc în cercetare. Coordonatorul de proiect, prof.univ.dr. Dorian Gorgan:
Proiectul se numeşte Cloudut. Se desfăşoară timp de doi ani, urmaţi de alţi cinci, pentru durabilitate. Banii vin prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, Axa 1.
A început în aprilie 2020 şi se va încheia în aprilie 2022. Valoarea proiectului este de 4.955.000 lei, din care 4.950.000 nerambursabili.
Ne propunem dezvoltarea capacităţii de cercetare în UTCN – pentru a ridica nivelul de competitivitate ştiinţifică – prin crearea unei structuri de calcul de înaltă performanţă integrabilă în cele similare din Europa. Un alt obiectiv este dezvoltarea colectivelor de cercetare, mai ales în domeniul ingineresc şi ştiinţific interdisciplinar şi intrarea în consorţii de cercetare internaţionale, având în vedere că temele actuale, cum ar fi Big Data, Inteligenţa Artificială, prelucrarea de date spaţiale ori satelitare, prelucrarea datelor IoT sau reţelele de senzori legate prin internet necesită resurse de calcul foarte performante. Cu astfel de tehnologii se poate aborda o gamă largă de aplicaţii inginereşti, economice sau administrative de interes pentru mediul economic.
În prezent suntem în faza propunerii de proiecte europene cu universităţile din Geneva, Salonic şi Roma.
Acest Cloudut nu va fi destinat procesului didactic sau administrativ, ci doar cercetării. Totuşi, la nivelurile Master şi Doctorat, studenţii care fac parte din colective de cercetare vor putea lucra şi ei cu această infrastructură de calcul.