În capitala Banatului montan continuă proiectele de infrastructură realizate cu fonduri europene
Piaţa Mică din cartierul reşiţean Luncă devine istorie! Terenul pe care funcţiona odată piaţa agroalimentară va avea o altă destinaţie.
Sebastian Dragomir, 20.02.2020, 08:34
Piaţa Mică din cartierul reşiţean Luncă devine istorie! Terenul pe care funcţiona odată piaţa agroalimentară va avea o altă destinaţie. Este parte a unui proiect cu finanţare europeană ce prevede modernizarea a 6 străzi din zonă: Parângului, Bielefeld, Nicolae Titulescu, Nicolae Bălcescu, Gratz şi George Enescu. Cu cei 4 milioane de euro, obţinuţi prin Regio – Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020, cele 6 străzi vor cunoaşte o nouă înfăţişare, spune Adelin Tuţă, şeful Direcţiei de investiţii, dezvoltare locală şi mobilitate urbană din Primăria Reșița.
Pe cele 6 străzi se va înlocui trama stradală, inclusiv structură, se vor amenaja piste de biciclete şi trotuare noi, vor fi înlocuite cablurile şi stâlpii de iluminat şi vor fi plantaţi pomi. A fost dat deja ordinul de începere a lucrărilor la firma care a câştigat licitaţia şi a fost predat amplasamentul. La cele 6 străzi, termenul de finalizare este de 6 luni. Şantierul a fost deja deschis pe străzile George Enescu şi Gratz.
Clădirile din apropierea fostei pieţe agrolimentare din Luncă vor fi demolate, iar acolo va fi amenajată o piaţetă publică, cu bănci, pomi şi iarbă verde.
Conform proiectului, strada Bilefeld care face legătura între bulevardele A.I. Cuza şi Revoluţiei din Decembrie, va deveni pietonală. Maşinile staţionate acolo vor fi dirijate către parcările din vecinătate, a mai spus Adelin Tuţă.
Vom crea aproximativ 40 de noi locuri de parcare pe străzile Retezat şi Eftimie Murgu. Sunt şi 4 case care au garaj, iar proprietarii maşinilor vor primi loc de parcare gratuit.
În paralel cu acest proiect, continuă lucrările în centrul civic al municipiului. Acum, Piaţa 1 Decembrie arată ca după război, dar la sfârşitul verii tot peisajul se va schimba, a mai spus Adelin Tuţă. Lucrarea costă 6 milioane de euro, iar finanţarea a venit tot prin Programul Operațional Regional.
Se decopertează vechile dale din centru. A început să vină granitul care va fi pus pe jos, un granit în două culori, cu o grosime de 8 centimetri. O placă are 38 de kilograme, deci este rezistentă şi la trafic rutier, deşi zona cu suprafaţa de 20 de mii de metri pătraţi este pietonală. Se vor înlocui şi instalaţiile electrice, băncile şi vor fi amenajate noi spaţii verzi. Proiectul are o durată de implementare de 8 luni, deci undeva la sfârşitul lunii august lucrările vor fi gata în centrul civic din Reşiţa.