Ambulatoriul Integrat al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca
În medicina modernă, la mare preţ sunt prevenirea îmbolnăvirilor şi tratamentele în sistem ambulatoriu. Internarea clasică, de lungă durată, este rezervată doar pentru cazurile grave.
Dan Horea, 20.12.2019, 10:18
În medicina modernă, la mare preţ sunt prevenirea îmbolnăvirilor şi tratamentele în sistem ambulatoriu. Internarea clasică, de lungă durată, este rezervată doar pentru cazurile grave.
Pentru prevenire se investeşte în educaţia sanitară şi în medicina de familie, iar pentru tratamentele ambulatorii sunt necesare, evident, dotări ale unităţilor sanitare care să facă faţă acestui gen de abordare.
Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca are cel mai mare ambulatoriu din ţară şi doreşte să-şi dezvolte aceste capacităţi. Managerul Spitalului, ec. Ioan Mureşan:
Ambulatoriul integrat al spitalului nostru s-a format prin fuziunea, în etape, a 5 policlinici clujene. Are 24 de specialităţi clinice pentru adulţi, 12 pentru copii şi 5 laboratoare clinice medicale.
Ne-am definit strategia de dezvoltare cu sprijinul Consiliului Judeţean, reuşind să asigurăm asistenţă ambulatorie pentru cca 900 de pacienţi zilnic. Am elaborat două documentaţii pentru atragerea a 22 milioane lei, fonduri europene, necesare pentru lucrări de extindere, reabilitare şi modernizare a clădirilor, precum şi pentru dotarea cu aparatură medicală de înaltă performanţă. Cele două proiecte au trecut de fazele de evaluare la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, iar acum aşteptăm semnarea contractelor. Mai exact, dorim să modernizăm laboratorul de recuperare pentru Medicină Fizică şi Balneologie, să extindem serviciile de hidroterapie prin amenajarea a două bazine, pentru adulţi şi copii, să punem la punct un Centru de Chirurgie Avansată Minim Invazivă – care va fi o premieră locală – pentru tratamentul vascular periferic al piciorului, al diferitelor hernii, tumori ovariene benigne, colposcopii şamd, toate cu spitalizare de zi. Vrem, de asemenea, să ne dotăm cu un aparat RMN, un angiograf pentru afecţiunile vasculare, un ecograf multidisciplinar de înaltă performanţă, aparatură pentru laboratorul de Gastroscopie şi alte dotări, pentru toate specialităţile Ambulatorului.
Scopul proiectelor este furnizarea de servicii ambulatorii de excelentă calitate şi crearea de condiţii optime de recuperare pentru numărul în creştere de cazuri diagnosticate.