Echipamente în valoare de aproape un milion de euro vor intra în dotarea ISU „Drobeta” jud Mehedinţi
Pompierii din sud-vestul ţării se dotează cu echipamente necesare pentru intervenţii în situaţii de urgenţă cu ajutorul banilor europeni.
Sebastian Dragomir, 05.11.2019, 09:02
Echipamente în valoare de aproape un milion de euro vor intra în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Drobeta al Judeţului Mehedinţi, ca urmare a implementării proiectului Întărirea capacităţii autorităţilor române şi sârbe de a reacţiona în caz de inundaţii şi cutremure, derulat în cadrul Programului IPA de cooperare transfrontalieră România – Republica Serbia.
În localitatea Ponoarele s-a derulat o nouă etapă a proiectului, la care a participat şi o delegaţie străină, formată din 15 specialişti ai Ministerului de Interne din Republica Serbia. Activitatea a fost susţinută de inspectorul şef al ISU Mehedinţi, colonelul Florentin Dragomir:
Fiecare partener, atât partea română, cât şi cea sârbă, a explicat care sunt principalele măsuri şi acţiuni care se iau în cazul unor astfel de situaţii de urgenţă. Am putut face un schimb de informaţii în ceea ce priveşte experienţa inundaţiilor produse în România, ce au ca dotare autorităţile din Serbia şi am punctat importanţa cursurilor pe care noi le-am făcut pentru a putea interveni eficient la cutremure.
La seminarul din Mehedinţi a participat şi prefectul Nicolae Drăghiea, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean Pentru Situaţii de Urgenţă:
Populaţia trebuie să ştie ce se întâmplă, pentru a putea să lase profesioniştii să acţioneze, dar în acelaşi timp, să aibă siguranţa că aceştia îşi fac treaba eficient atnci când apar situaţii de urgenţă.
Proiectul transfrontalier se va încheia în primăvara anului viitor, a mai spus colonelul Florentin Dragomir, şeful ISU Mehedinţi:
Proiectul nostru transfrontalier se va încheia în luna martie 2020, printr-un exerciţiu în comun, în Serbia. În cadrul proiectului IPA am achiziţionat şi urmează să achiziţionăm echipamente pentru intervenţie la cutremur şi inundaţie. Este vorba de un camion pentru intervenţii la accidente colective şi calamităţi; un camion de sprijin logistic (pentru organizarea unei tabere pentru sinistraţi sau a unei baze de operaţiuni – 70 persoane); un camion pentru transportul materialelor de intervenţie la locul intervenţiei; două microbuze (16+ 1 persoane); bărci de salvare şi echipamente de protecţie individuală pentru intervenţia în caz de inundaţii şi căutare-salvare sub dărâmături.
Un obiectiv important în cazul acestui proiect este creşterea gradului de conştientizare a populaţiei, în special în rândul elevilor, cu privire la măsurile de prevenire şi la modalităţile de a reacţiona în situaţii speciale provocate de inundaţii şi cutremure.