Proiect transfrontalier România-Serbia pentru promovarea turismului industrial
Reșița, poate deveni o destinație potrivită pentru iubitorii de turism industrial. Acum, vechile ateliere, demult depăşite de progresul tehnologic sunt atracții turistice și vor fi puse în valoare printr-un proiect transfrontalier, România-Serbia.
Sebastian Dragomir, 15.05.2019, 10:25
Reșița, poate deveni o destinație potrivită pentru iubitorii de turism industrial. Acum, vechile ateliere, demult depăşite de progresul tehnologic sunt atracții turistice și vor fi puse în valoare printr-un proiect transfrontalier, România-Serbia.
Visit me! este un proiect care își propune să promoveze turismul transfrontalier. Proiectul este derulat de Primăria Reșița în parteneriat cu Primăria Veliko Gradiște – Serbia. Prin intermediul acestuia se vor monta hărți și indicatoare spre cele mai semnificative atracții turistice din Reșița, motiv pentru care obiectivele turistice vor deveni mai accesibile și astfel se va încerca creșterea numărului de turiști care vizitează capitala Banatului de Munte. În total vor fi montate la Reșița și Veliko Gradiște 85 panouri signalistice și 5 hărți la scară mare. Se vor pune în valuare la Reșița: Muzeul de Locomotive cu Abur în care sunt expuse 14 locomotive produse aici în decursul a peste 100 de ani, Fântâna Cinetică, Palatul Cultural, Uzina hidroelectrică Grebla și Castelul de apă din amonte, construit în perioada 1903-1909 sau funicularul care traversează centrul orașului. Este un proiect care va dinamiza relaţiile turistice între cele două comunităţi, spune primarul Reşiţei, Ioan Popa.
De cealaltă parte, primarului din Veliko Gradiste, Dragan Milic, a fost impresionat de modul în care reșițenii au reușit să acceseze și să gestioneze fondurile europene.
Prin acest proiect ne dorim să dezvoltăm turismul în Veliko Gradiste și la Lacul de Argint, prin montarea de panouri informative. Vrem să atragem cât mai mulți vizitatori din Caraș-Severin și Timiș, și de ce nu, din toată România. Doresc să felicit buna gestionare a orașului și modul prin care Reșița a reușit să atragă bani europeni pentru dezvoltare și reabilitare. Aștept ca și Veliko Gradiste să se dezvolte asemenea orașului vostru. Suntem o primărie foarte mică și ne bucură relația pe care o avem cu Reșița.
În Reșița vor fi montate hărți și indicatoare spre cele mai semnificative atracții turistice. De asemenea, vor fi incluse și traseele pedestre și de bicicletă existente pe dealurile din jurul orașului. Panourile vor fi realizate din aluminiu și oțel, folosindu-se o tehnică specială de gravare. Termenul de garanție pentru această lucrare este de 10 ani.
Proiectul Visit me! este finanţat în cadrul Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia, în cadrul Axei prioritare 4 – Atractivități pentru turismul durabil, Inițiative de consolidare a capacităților pentru îmbunătățirea calității și inovării serviciilor și produselor turistice.
Cu un buget de peste 720 de mii de euro în cele două localități se vor identifica și promova principalele atracții turistice și se vor marca acestea pentru a ușura accesibilitatea turiștilor.