Proiectul #iDebate, la Timişoara
130 de tineri din 6 țări europene s-au întâlnit la Timișoara în cadrul celui de-al patrulea eveniment internațional al proiectului #iDebate.
Felicia Ristea, 13.12.2018, 13:04
Proiectul iDebate este derulat de StudentPlus Timişoara, în calitate de coordonator împreună cu partenerii din Croația, Italia, Portugalia, Serbia, Slovenia și Ungaria prin programul Europa pentru Cetățeni al UE. Tinerii prezenți la întrunire au discutat cu invitații speciali, unul dintre ei fiind Elena Stănescu, reprezentând biroul de legătură al României cu Parlamentul European:
A fost o întâlnire intensă, nu mă așteptam ca tinerii, chiar dacă mulți dintre ei nu au încă 18 ani să fie atât de interesați de ceea ce se întâmplă la nivel european, la nivel național, și să își dorească să se implice în procesul de decizie, să își exercite în primul rând calitatea de cetățean, să se implice în societate și în ceea ce se întâmplă în jurul lor. Le-am prezentat tinerilor campania De data asta votez, o campanie instituțională prin care Parlamentul European își dorește ca aceștia să își exercite dreptul de a vota pentru a susținerea democrației europene.
Masa rotundă organizată la Timișoara a fost urmată de o activitate practică prin care tinerii au fost familiarizați cu procedura legislativă a Parlamentului European. Maria Ciorba, reprezentând centrul Europe Direct Timișoara:
Ei își dezvoltă prin proiectul nostru abilități de gândire critică, de dialog, de înțelegere a fenomenului european în ansamblu, ce înseamnă solidaritatea europeană, corpul european de solidaritate, cetățenia digitală, participarea a consultări și la alte instrumente ale democrației participative, și astăzi tema este funcționarea instituțiilor europene și participarea la vot. Alegerile europene din 2019!
Iată care au fost și câteva dintre opiniile tinerilor la încheierea întrunirii.
Cu siguranță o să mergem să votăm; da, o să merg, este datoria noastră, noi suntem tinerii, noi o să ducem societatea spre un viitor mai bun. Pentru că vreau ca anul viitor totul să fie mult mai bine decât este în prezent, să se schimbe unele lucruri. Să nu mai fim discriminați! Să nu mai fie corupție, pentru că dacă vom vota pe cineva mai bun vom avea și noi un viitor mai bun. Să avem o viață mai bună, să avem salarii mai bun, să putem să ne permitem ceva mai bun decât avem acum. Vreau un viitor mai bun pentru mine și pentru țara mea, trebuie să luăm inițiativa și să schimbăm situația fiindcă populația a îmbătrânit din cauza plecării persoanele tinere și dacă am avea șansa să votăm cât mai repede nu s-ar mai întâmpla chestia asta.
Evenimentul a fost transmis live pe pagina de facebook a proiectului iDebate.