Investiţie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj
Sistemului sanitar românesc i se reproşează două lucruri: că e slab dotat şi că personalul nu are suficientă empatie faţă de bolnavi.
Dan Horea, 25.10.2018, 08:59
Sistemului sanitar românesc i se reproşează două lucruri: că e slab dotat şi că personalul nu are suficientă empatie faţă de bolnavi. In privinţa empatiei, lucrurile nu se rezolvă cu bani, dar în privinţa dotărilor, clar că da, iar fondurile europene sunt o soluţie. De pildă, Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj are, în ultimii ani, investiţii din fonduri naţionale de peste 11 milioane de Euro, dar acum, fiindcă a devenit eligibil pentru finanţare europeană, a depus deja un proiect consistent.
Managerul Spitalului, economistul Petru Şuşcă: Este un proiect pentru finanţarea dotării Ambulatoriului fiecărei secţii localizate pe strada Clinicilor. Valoarea proiectului este de cca 13 milioane de lei. Am apelat la finduri europene pentru că am fost informaţi că din luna iulie am devenit eligibili şi, ca atare, am scris un proiect. Investiţia constă în echipamente medicale moderne pentru Ambulatoriile de Chirurgie, Medicală, Cardiologie, Nefrologie, Oftalmologie, Dermatologie şi Ginecologie. Proiectul l-am depus în parteneriat şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Cluj, ceea ce ne-a uşurat mult sarcina, fiindcă în cadrul Spitalului nu avem un departament specializat în accesarea fondurilor europene. Chiar şi aşa, procedura este foarte greoaie, deci nu cred că va fi simplu. Fără ajutorul unei firme de consultanţă n-am putea să depunem astfel de proiecte. Sigur că documentaţia a fost pregătită de angajaţii noştri, care au fost nevoiţi să facă inclusiv ore suplimentare neplătite.
Nici Primăria municipiului Cluj-Napoca nu se lasă mai prejos. Ea are în subordine un singur spital, cunoscut sub numele de Clujana. După modernizări ample cu bani auropeni în anul 2016, în acest an a fost depus un nou proiect, solicitând finanțare prin Programul Operațional Regional, axa 3.1, operațiunea B, pentru creșterea eficienței energetice a clădirii, în scopul reducerii consumului energetic, inclusiv prin utilizarea surselor de energie regenerabilă. În realitate, va avea loc o modernizare profundă a spitalului Clujana. Se va realiza un nou sistem de încălzire, acoperișul va fi termoizolat, se vor instala panouri solare, fațada va fi izolată, ceea ce înseamnă inclusiv înlocuirea completă a ferestrelor. Clădirea va fi rezugrăvită pe interior, se vor instala corpuri de iluminat cu tehnologie LED și cu senzori de mișcare.
Banii europeni sunt bineveniţi în orice domeniu. Condiţia este să-i ştim cere.