Transgaz a devenit prima companie din Romania care a accesat fonduri din planul Juncker
Transgaz a devenit prima companie din Romania care a accesat fonduri din planul Juncker după ce Banca Europeana de Investiții a acordat un împrumut, garantat prin Planul Juncker
Felicia Ristea, 20.12.2017, 12:27
Transgaz a devenit prima companie din Romania care a accesat fonduri din planul Juncker după ce Banca Europeana de Investiții a acordat un împrumut, garantat prin Planul Juncker, de 50 milioane de euro în vederea construirii gazoductului european BRUA considerat cel mai complex proiect de infrastructură derulat în prezent pe teritoriul țării noastre.
Noua conductă reprezintă prima fază a secțiunii române a gazoductului din Bulgaria către Austria prin România și Ungaria, pe scurt, BRUA. Proiectul de interconectare a gazelor naturale a primit și un grant în valoare de 179 milioane de euro de la Comisia Europeană în cadrul CEF, Connecting Europe Facility, Facilitatea Conectarea Europei.
Vicepreședintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis, responsabil pentru euro și dialog social, a declarat că Acest proiect transfrontalier va duce la creșterea competitivității, acest lucru fiind în beneficiul consumatorilor. De asemenea va duce la crearea de mii de locuri de muncă în regiune, principalul obiectiv al Planului Juncker.
Ciprian Alic, directorul departamentului Accesare Fonduri Europene şi Relatii Internationale, confirmă: Practic, Transgaz, va antrena în amonte și în aval foarte multe alte small businessuri pe traseul coridorului BRUA. Imaginați-vă ce înseamnă ca provocare din punct de vedere al trecerii prin zone de protecție Natura 2000, vestigii arheologice formidabile, foste mine, geo-parcul dinozaurilor de exemplu în Țara Hațegului, practic este, dacă ne uităm în amonte și în aval, o lucrare care dă de lucru la mii și mii de specialiști sau de sute de instituții ale administrației publice locale sau centrale.
Comisarul european Miguel Arias Cañete, responsabil pentru politici climatice și energie, completează: Înființăm o rețea. Nu este o conductă tradițională mare, ci conducte mai mici cu fluxuri inverse care permit gazului să curgă spre nord-sud și est-vest, iar regiunea va avea mai multe surse de energie disponibile, o concurență mai mare și o energie mai ieftină.
Fondurile BEI vor finanța construcția unei conducte de transport de gaze naturale de 478 km între Podișor și Recaș și construirea a trei stații de compresoare situate în Podișor, Bibești și Jupa din România.
Când va fi finalizată, BRUA va conecta Europa Centrală și de Est la câmpurile de gaz din Marea Caspică și Marea Neagră. În România, rețeaua se va întinde pe o distanță de 528 kilometri.