BIOECONOMIA – parte a dezvoltării durabile a Uniunii Europene
Recent, la 27 august 2018, Agenția Europeană de Mediu (EEA) a publicat al treilea raport din seria dedicată economiei circulare, The circular economy and the bioeconomy - Partners in sustainability.
România Internațional, 29.08.2018, 15:14
Recent, la 27 august 2018, Agenția Europeană de Mediu (EEA) a publicat al treilea raport din seria dedicată
economiei circulare, The circular economy and the bioeconomy – Partners in sustainability. Raportul s-a bucurat de feedback din partea rețelei Eionet (European
Environment Information and Observation Network) din Belgia, Danemarca,
Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Norvegia, Polonia, Portugalia,
Spania, Turcia și Ungaria. Preocuparea pentru domeniu în legislația UE s-a
manifestat, de exemplu, în 2002, când Parlamentul European adopta un regulament
privind risipa de alimente. Comisia Europeană publica în
2012 comunicarea Inovarea în scopul creșterii durabile: O bioeconomie
pentru Europa. Studiile
globale ale FAO, intitulate Food Wastage
Footprint (2013, 2015), operează cu concepte precum risipă de alimente sau deșeuri
alimentare (food wastage), pierderea
calității alimentelor (food loss).
Deja agricultura, silvicultura și pescuitul au un impact substanțial asupra calității solului, a apei și a aerului, a biodiversității. Totodată, la nivel mondial crește cererea de alimente, hrană pentru animale, biomateriale, care poate duce la conflicte între cerere și ofertă. Bioeconomia durabilă și circulară este soluția, prin coordonarea acțiunilor și prin analiza echilibrelor posibile, pentru a păstra pe termen cât mai lung capitalul natural.
Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați articolul integral pe
site-ul EEA,aici. (Dr. Mariana Bara, Institutul
European din România)