La Kiev, miniştrii europeni de Externe promit sprijin durabil pentru Ucraina
Miniştrii de Externe ai statelor membre ale Uniunii Europene s-au adunat în premieră la Kiev, în ceea ce şeful diplomaţiei de la Bruxelles a numit drept o reuniune istorică, menită să traseze liniile unei susţineri durabile pentru Ucraina,
Arina Petrovici-Matei, 06.10.2023, 08:04
Pentru prima dată, miniştrii de Externe din cele 27 de state membre s-au întâlnit într-un spaţiu extracomunitar, şi anume, la Kiev, iar şeful diplomaţiei de la Bruxelles, Josep Borrell, a salutat, pe platforma X (fosta Twitter), această reuniune istorică organizată în Ucraina – stat candidat şi viitor membru. Totuşi, Josep Borrell a precizat că este vorba de o reuniune informală, care nu are ca obiectiv concluzii ori decizii concrete. Primindu-i pe omologii săi, ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a punctat că întâlnirea a avut loc Kiev, adică – cităm – în interiorul viitoarelor frontiere ale Uniunii Europene.
Ucraina aspiră de ani de zile să adere la Uniunea Europeană, iar în iunie anul trecut i-a fost acordat statutul de candidată la aderare, însă, pentru a trece la etapa următoare, Kievul trebuie să facă progrese în special în lupta anticorupţie.
Puterea luptătorilor noştri pe linia frontului este în mare parte rezultatul puterii acordurilor noastre cu prietenii şi partenerii noştri – a subliniat, cu acest prilej, preşedintele Volodimir Zelenski pe Telegram. Şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a cerut punerea în aplicare a unui plan de protecţie pe timpul iernii, pentru a permite Ucrainei să facă faţă bombardamentelor asupra infrastructurilor sale energetice, ca şi anul trecut. Iar şefa diplomaţiei franceze Catherine Colonna a insistat că, în contextul unei contraofensive ucrainene lente şi a temerilor privind o scădere a sprijinului occidental pentru Ucraina, este necesar ca Rusia să înţeleagă că nu trebuie să conteze pe oboseala Uniunii Europene. Mesajul a fost imediat amendat de Kremlin, care şi-a exprimat convingerea că această oboseală se va accentua în diferite ţări.
De pildă, Slovacia a ales sâmbătă un partid populist care se opune continuării ajutorului pentru Ucraina. Kievul s-a limitat să declare că respectă alegerea poporului slovac şi a apreciat că este prea devreme pentru a anticipa consecinţele.
În plus, ministrul ungar de Externe – a cărui ţară a rămas cea mai apropiată din Uniunea Europeană faţă de Moscova -, precum şi omologii săi polonez şi leton nu au participat la reuniunea de la Kiev. Un înalt responsabil al guvernului ucrainean a declarat pentru France Presse, sub acoperirea anonimatului, că diplomaţii polonez şi leton sunt bolnavi.