UE îşi reafirmă angajamentul față de realizarea obiectivelor ONU de dezvoltare durabilă
Uniunea Europeană a prezentat Organizației Națiunilor Unite prima sa Analiză voluntară privind punerea în aplicare a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă.
Laurențiu Văduva, 24.07.2023, 08:04
Analiza transmisă acum de Uniunea Europeană oferă o imagine de ansamblu asupra modului în care acțiunile forului comunitar pe plan intern și extern contribuie la realizarea celor 17 obiective pentru dezvoltare durabilă trasate de Naţiunile Unite, atât în cadrul Uniunii, cât și în țările partenere din întreaga lume.
Potrivit celor mai recente date furnizate de Eurostat, Uniunea Europeană a înregistrat progrese în ceea ce privește realizarea majorității obiectivelor de dezvoltare durabilă.
Cele mai mari progrese au fost înregistrate la asigurarea unor condiții de muncă decente și a creșterii economice, reducerea sărăciei și promovarea păcii, a securității și a unor societăți și instituții favorabile incluziunii.
În cazul educației și formării, Uniunea a înregistrat progrese semnificative la capitolul educaţiei timpurii.
În ceea ce privește asigurarea unor condiții de muncă decente pentru toți și a creșterii economice, între anii 2014 şi 2019 economia europeană a creat aproape 15 milioane de locuri de muncă. Tendința pozitivă s-a estompat însă în 2020 din cauza pandemiei, dar apoi economia Uniunii s-a redresat puternic, ajungând la o rată de ocupare a forței de muncă de aproape 75%.
Pentru a realiza progrese în ceea ce privește acțiunile climatice, Uniunea Europeană a creat un nou cadru de reglementare.
Pentru combaterea discriminării, Comisia a adoptat Planul de acțiune al Uniunii pentru combaterea rasismului, Cadrul strategic pentru egalitatea, incluziunea și participarea romilor, Strategia privind egalitatea pentru persoanele LGBTIQ, Strategia Uniunii Europene privind combaterea antisemitismului și susținerea vieții evreiești și Strategia privind drepturile persoanelor cu handicap 2021-2030.
Pentru a contribui la crearea unor societăți pașnice și favorabile incluziunii, Comisia Europeană a stabilit o nouă Strategie privind uniunea securității, care urmărește să combată violența, abuzurile și traficul de persoane, criminalitatea organizată și terorismul.
Uniunea Europeană continuă, de asemenea, să îşi sprijine partenerii internaţionali în vederea realizării obiectivelor de dezvoltare durabilă în întreaga lume.