Comisia vrea mai puține deșeuri textile
Mai puține haine aruncate și mai multă reciclare în industria textilă, este ceea ce vrea Comisia Europeană. Pentru a opri risipa din acest domeniu, executivul comunitar propune norme noi de colectareseparată, sortare și reutilizare a materialelor textile
Mihaela Mihai, 11.07.2023, 08:24
Cu toții, mai mult sau mai puțin, ne dorim să fim în pas cu moda, să avem haine în cele mai noi tendințe, evident în funcție de preferințele fiecăruia și de posibiltățile financiare. În ultimii ani este însă tot mai evident un fenomen – așa numita modă de consum sau fast fashion, care se caracterizează prin apariția constantă de stiluri noi la prețuri foarte scăzute.
Ce nu știm însă noi toți sau nu vrem să știm este că producerea materialelor textile, folosite la fabricarea hainelor, necesită un consum ridicat de apă.
Potrivit unei analize publicate de Parlamentul European, se estimează că industria textilă și cea de îmbrăcăminte au utilizat la nivel mondial 79 de miliarde de metri cubi de apă numai în 2015, cu doar trei ori mai puțin decât nevoile întregii economii a Uniunii Europene.
Pentru un singur tricou nou de bumbac sunt folosite 2 mii 700 de litri de apă, necesarul unei persoane timp de doi ani și jumătate.
Se estimează că industria textilă și cea de încălțăminte sunt responsabile de aproape 20 la sută din poluarea globală a apelor curate din cauza produselor de vopsire și finisare.
În plus, constată Parlamentul European, s-a schimbat și modul în care oamenii scapă de hainele pe care nu le mai poartă: nu mai sunt donate, ci aruncate la gunoi. Mai puțin de jumătate din hainele folosite sunt colectate pentru refolosire sau reciclare.
Între 2000 și 2015, producția de haine s-a dublat, mai arată analiza legislativului comunitar, iar durata medie de folosire a unei piese vestimentare este tot mai mică. Adică, să zicem, luăm un tricou nou,îl purtăm câteva luni și… la gunoi cu el.
Doar într-un singur an, europenii consumă în medie aproape 26 kilograme de textile și aruncă în jur de 11 kilograme.
De aceea, Comisia Europeană propune norme noi menite să ducă laresponsabilizarea producătorilor pe toată durata de viață a produselor textile și la gestionarea durabilă a deșeurilor în întreaga Uniune. Executivul comunitar le reamintește statelor membre că, potrivit actualei legislații, sunt obligate să treacă la colectare separată atextilelor începând cu 2025, în mai puțin de un an și jumătate.