Prioritățile președinției rotative a Spaniei la Consiliul Uniunii Europene
Spania a preluat, la 1 iulie, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, pentru o perioadă de șase luni. Președinția Spaniei stă sub egida Europa mai aproape.
Luminița Voinea, 07.07.2023, 10:23
Una dintre prioritățile președinției rotative este reindustrializarea și autonomia strategică deschisă, pentru ca statele membre să fie mai puţin dependente de producătorii străini. Alte priorități se referă la tranziția către o economie verde, promovarea unei justiții sociale, care se referă la drepturi și bunăstare socială, și consolidarea unității europene.
Președinția spaniolă va depune eforturi pentru o Europă mai unită și mai incluzivă, care să își aşeze cetățenii în centrul procesului decizional.
Totodată, va promova schimbările și deciziile necesare pentru a aborda provocările majore ale UE.
La primul Colegiu al Comisarilor Europeni, reunit sub preşedinţia spaniolă a Consiliului Uniunii, președinta Comisiei, Ursula Von der Leyen, declara:
Responsabilitatea care se află în mâinile noastre este imensă. Europa se confruntă cu provocări majore atât în țară, cât și în străinătate. Și, pentru a le face față, lipsa de acțiune nu este o opțiune.
Premierul Spaniei, Pedro Sánchez, a continuat în aceeași cheie, spunând că UE trebuie să facă schimbări, să ia decizii și să adopte măsuri.
Acest lucru trebuie să se facă sub președinția noastră, care va fi ultima pe deplin operațională din acest ciclul legislativ, întrucât alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc în iunie anul viitor, a adăugat el.
Totodată, Spania preia conducerea președinției Consiliului Uniunii Europene într-un moment decisiv, când eforturile de sprijinire a Ucrainei trebuie dublate.
În acest sens, UE are nevoie de președinția spaniolă pentru a ajunge la un acord rapid de a furniza mai multe muniții Ucrainei și, în același timp, de a-şi consolida propriile rezerve de arme, a spus Ursula Von der Leyen.
Președinta Comisiei Europene a mai afirmat că Europa nu va putea exista în viitor fără Ucraina, Moldova, Balcanii de Vest și toate țările europene care se află în prezent sub influența Rusiei sau Chinei.
Spania și România sunt țări strâns unite în cadrul Uniunii Europene și împărtășesc puncte de vedere și interese asupra celor mai importante aspecte.
Între autoritățile noastre există un dialog foarte strâns, iar România poate conta pe sprijinul Spaniei în încercarea de a avansa în realizarea unor obiective, cum ar fi aderarea la Spațiul Schengen, se arată într-un comunicat de presă al Ambasadei Spaniei în România.