Portofelul de identitate digitală al UE
Consiliul și Parlamentul European au ajuns la un acord cu privire la identitatea digitală europeană.
Gabriela Mitrovici, 04.07.2023, 08:39
Toţi cetăţenii, rezidenţii şi companiile vor putea avea acces la servicii online publice şi private din întreaga Uniune prin portofelul digital personal – prima aplicaţie europeană pentru identitate digitală fiabilă şi sigură.
În vederea asigurării în Uniunea Europeană a unui acces securizat, fiabil și neîntrerupt la servicii transfrontaliere publice și private, reprezentanții președinției Consiliului și ai Parlamentului European au ajuns la un acord politic provizoriu cu privire la elementele de bază ale unui nou cadru pentru o identitate digitală europeană. Regulamentul revizuit constituie o schimbare clară de paradigmă pentru identitatea digitală în Europa, urmărind să asigure accesul universal al persoanelor și al întreprinderilor la identificarea și autentificarea electronică securizată și de încredere prin intermediul unui portofel digital personal pe telefonul mobil. Astfel, până în 2030, cel puțin 80% dintre cetățenii Uniunii ar trebui să poată utiliza o soluție de identificare digitală pentru a accesa servicii publice esențiale, spune Erik Slottner, ministrul suedez al administrației publice.
Pentru a putea oferi garanția că persoana care declară o anumită identitate este într-adevăr persoana căreia i s-a atribuit respectiva identitate, portofelul trebuie emis în cadrul unui sistem de identificare electronică care corespunde nivelului de asigurare ridicat. Acordul provizoriu clarifică, de asemenea, faptul că emiterea, utilizarea în scopuri de autentificare și revocarea portofelelor ar trebui să fie gratuite pentru persoanele fizice. Portofelul va oferi, de asemenea, persoanelor fizice posibilitatea de a utiliza semnăturile electronice în mod gratuit.
În plus, pentru a răspunde dinamicii piețelor și evoluțiilor tehnologice, regulamentul revizuit extinde lista actuală a serviciilor de încredere, incluzând noi servicii calificate, printre care furnizarea de registre electronice și gestionarea dispozitivelor de creare a semnăturilor și a sigiliilor electronice la distanță.
Noile norme implică o schimbare pentru emitenții de soluții de identitate digitală europeană, oferind o arhitectură tehnică și un cadru de referință comune, precum și standarde comune care urmează să fie elaborate împreună cu statele membre.