Comisia Europeană şi-a prezentat strategia de abordare a schimbărilor climatice
Comisia Europeană și-a prezentat noua strategie de abordare a impactului tot mai mare pe care îl au schimbările climatice și degradarea mediului asupra păcii, securității și apărării.
Mira Gomboș, 30.06.2023, 08:34
Schimbările climatice și degradarea mediului afectează deja securitatea producției alimentare, prin reducerea recoltelor de porumb, orez și grâu în principalele țări producătoare, arată Comisia Europeană.
De asemenea, producția nesustenabilă de alimente determină degradarea mediului și deficitul de apă. Până în 2050, se estimează că peste un miliard de persoane vor avea un acces insuficient la apă, că degradarea solului ar putea ajunge la 90 %, iar cererea de alimente ar putea crește cu 60 de procente. Aceste fenomene devin deja instrumente în mâna rețelelor de criminalitate organizată, a regimurilor corupte sau autoritare și a altor actori care comit infracțiuni ecologice. Acestea din urmă au devenit, de altfel, al patrulea sector al criminalității la nivel mondial, accelerând și mai mult criza de mediu, inclusiv prin exploatarea incorectă a resurselor naturale.
Creșterea temperaturilor și a nivelului mării, deșertificarea, deficitul de apă, amenințările asupra biodiversității, poluarea și contaminarea mediului reprezintă o amenințare la adresa sănătății și a bunăstării oamenilor și pot duce la intensificarea strămutărilor a mișcărilor migratorii, a pandemiilor, a revoltelor populației, a instabilității și chiar și a conflictelor. Noile amenințări au determinat executivul comunitar să își actualizeze politicile de combatere a acestor fenomene globale, stabilind patru priorități:
– Consolidarea planificării, a procesului decizional și a punerii în aplicare, printr-o analiză bazată pe dovezi a legăturii dintre climă și securitate;
– Operaționalizarea răspunsului Uniunii Europene la provocările de mediu prin integrarea legăturii dintre climă și securitate în analizele conflictelor regionale și naționale;
– Adaptarea la schimbările climatice și la procesul de atenuare a acestora a operațiunilor și infrastructurii civile și militare ale statelor membre pentru a reduce costurile și amprenta de carbon;
– Consolidarea parteneriatelor internaționale cu NATO, în conformitate cu agenda europeană privind schimbările climatice și mediul.
Pentru a concretiza aceste priorități, Uniunea Europeană va pune în aplicare aproximativ 30 de acțiuni, printre care: crearea unui centru de date și de analiză privind securitatea climatică și a mediului; detașarea de consilieri pe probleme de mediu în misiunile și operațiile din cadrul politicii de securitate și apărare comune; crearea de platforme de formare la nivel național și la nivelul Uniunii, efectuarea de analize și studii aprofundate ale politicilor și acțiunilor conexe, în special în zonele geografice vulnerabile, cum ar fi Sahel sau Arctica.