Spyware: PE cere investigații complete și garanții pentru a preveni folosirea abuzivă
Mergem acum într-o zonă de mare interes şi sensibilitate pentru toţi utilizatorii de computere şi telefoane mobile: programele-spion sau spyware, cum sunt cunoscute în limbajul de specialitate.
Laurențiu Văduva, 20.06.2023, 08:15
Programele Spyware sau programele-spion sunt o categorie de ameninţări cibernetice care infectează calculatoarele şi efectuează activităţi ilegale în interiorul lor. Printr-un astfel de program, persoane rău intenţionate pot colecta informaţii personale – cum ar fi nume de autentificare sau parole de acces – sau informaţii despre zonele de interes ale utilizatorilor acelui calculator. Ultimele pot fi folosite pentru promovarea unor produse şi servicii.
Pot exista însă situaţii în care folosirea programelor spyware ar fi benefică şi de dorit? Da, spun specialiştii, în cazul în care folosirea acestor programe-spion de către autorităţi ar duce la demascarea unor activităţi ilegale.
Pentru a opri imediat folosirea ilicită a programelor spyware, eurodeputații susțin că ele ar trebui utilizate doar în statele membre care îndeplinesc anumite condiţii. State care au investigat în detaliu acuzațiile de folosire abuzivă a acestor programe, în care sunt respectate recomandările Comisiei de la Veneția și jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene şi în care au fost aplicate norme de control al exporturilor.
Eurodeputații doresc instituirea, la nivelul Uniunii Europene, a unor norme clare privind folosirea programelor spyware de către autoritățile judiciare. Folosirea lor ar trebui autorizată numai în cazuri excepționale și pentru o perioadă limitată de timp.
Europarlamentarii susțin că datele care intră sub incidența secretului profesional al avocatului sau care se referă la politicieni, medici sau mass-media ar trebui să fie protejate împotriva supravegherii, cu excepția cazului în care există dovezi de activitate infracțională.
Europarlamentarii propun și notificarea obligatorie a persoanelor ale căror date au fost accesate în cadrul unor anchete legale, precum şi introducerea unei definiții comune pentru aprobarea unei acţiuni de supraveghere din motive de securitate naţională.
Pentru a ajuta la descoperirea cazurilor de supraveghere ilegală, eurodeputații mai propun şi înființarea Laboratorului tehnologic al Uniunii Europene, acesta urmând să fie un institut de cercetare independent care să investigheze cazurile de supraveghere și să ofere sprijin tehnologic, inclusiv pentru a constata dacă un dispozitiv a fost sau nu infectat de programe-spion.