Parlamentul European vrea alegeri corecte anul viitor, fără amestec extern
Alegerile europarlamentare de anul viitor trebuie să se desfășoare în mod corect, fără amestecul unor țări din afara Uniunii, spune legislativul comunitar.
Mihaela Mihai, 07.06.2023, 17:22
Alegerile europarlamentare de anul viitor trebuie să se desfășoare în mod corect, fără amestecul unor țări din afara Uniunii, spune legislativul comunitar. Într-un raport adoptat recent, Parlamentul European atrage atenția că este posibil ca ingerințele străine și dezinformarea să se intensifice și să devină mai sofisticate în viitorul apropiat.
„Am tot auzit în ultima perioadă că în întreaga lume democrația face pași înapoi. Nu aș spune că este vorba de un recul. Eu cred că democrația se află sub un atac continuu”, crede europarlamentara letonă Sandra Kalniete, raportor al legislativului comunitar pe tema amestecului extern în procesele democratice. În opinia ei, ingerințele din afară reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare la adresa securității statelor membre și a Uniunii Europene în ansamblul ei, în special în contextul dezvoltării tehnologice rapide și al războiului început de mai bine de un an de Rusia în Ucraina.
„Democrația nu trebuie considerată ca un bun moștenit de la sine. Trebuie apărată”, spune o altă parlamentară din Germania, Viola von Cramon – Taubadel, pentru care: „Putem opri orice amestec din afară dacă dovadă de trei mari calități: unitate, angajament clar în favoarea principiilor și valorilor democratice și reziliență. Unitatea ne dă cea mai mare putere”.
Iar în raportul adoptat săptămâna trecută cu o largă majoritate, Parlamentul European cere Uniunii să aibă o strategie coordonată în privința alegerilor legislative comunitare care vor avea loc anul viitor. Și nu în ultimul rând cere suficiente fonduri pentru a combate dezinformarea.
Eurodeputații au avertizat și asupra riscurilor legate de dependența economică, spionaj și sabotaj, care apar atunci când companiile străine dobândesc influență asupra infrastructurii critice a Uniunii Europene, cum ar fi asupra conductelor de gaze sau rutelor de transport.
Potrivit raportului întocmit de legislativul comunitar, există companii chineze de transport maritim care dețin pachete majoritare de acțiuni sau au interese considerabile în peste 20 de porturi europene. Deputații recomandă totodată interzicerea reţelei TikTok pe toate telefoanele mobile de serviciu ale celor care lucrează în instituțiile publice naționale și europene.
Tot ei solicită Consiliului, din care fac parte reprezentanți ai statelor membre, și Comisiei să nu se mai utilizeze echipamente și software de la producători din țări cu risc ridicat, în special din China și Rusia, precum Huawei, ZTE sau Kaspersky.
„Uniunea Europeană rămâne o societate deschisă și democratică, dar nu își permite să fie naivă”, a conchis vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova.