Orientări politice în cadrul semestrului european
Susținerea reformelor și a investițiilor pentru a asigura prosperitatea, competitivitatea, echitatea și reziliența Uniunii Europene pe termen lung sunt principalele orientări de politică în cadrul semestrului european.
Gabriela Mitrovici, 29.05.2023, 08:10
În cadrul pachetului de primăvară al semestrului european, Comisia a oferit statelor membre orientări pentru a construi o economie solidă și adaptată exigențelor viitorului, care să asigure competitivitatea și prosperitatea pe termen lung pentru toți, în contextul unui mediu geopolitic dificil. Pentru aceasta, este necesară o abordare integrată în toate domeniile de politică: promovarea unui mediu durabil, a productivității, a echității și a stabilității macroeconomice. Semestrul european oferă cadrul de coordonare a politicilor în acest scop, integrând punerea în aplicare a Mecanismului de redresare și reziliență și a programelor politicii de coeziune. Ciclul semestrului european oferă, de asemenea, rapoarte actualizate privind progresele înregistrate în direcția îndeplinirii obiectivelor de dezvoltare durabilă în toate statele membre.
România continuă să înregistreze dezechilibre macroeconomice, iar acestea pot deveni excesive în viitor dacă nu se adoptă urgent măsuri politice de combatere a lor, atrage atenția Comisia Europeană. Instituția a evaluat existența dezechilibrelor macroeconomice pentru cele 17 state membre selectate pentru analize aprofundate în Raportul privind mecanismul de alertă pentru 2023. Mai multe state se confruntă cu dezechilibre macroeconomice, dar vulnerabilităţile sunt în generale limitate sau au tendinţe descrescătoare.
Toate statele membre ar trebui să mențină investițiile publice cu finanțare națională și să asigure absorbția eficientă a granturilor din cadrul Mecanismului de redresare și de reziliență, precum și a altor fonduri ale UE, în special pentru a promova tranziția ecologică și pe cea digitală. De asemenea, toate statele membre ar trebui să elimine măsurile de sprijin pentru energie în vigoare până la sfârșitul anului 2023.
Comisia mai propune orientări pentru politicile de ocupare a forței de muncă ale statelor membre în acest an, care stabilesc priorități comune pentru politicile naționale, pentru a le face mai echitabile și mai favorabile incluziunii.