Comitetul European al Regiunilor şi UNICEF, sprijin pentru incluziunea copiilor ucraineni
Comitetul European al Regiunilor și UNICEF au semnat un acord pentru a sprijini incluziunea copiilor din Ucraina. Cele două organizații vor sprijini administrațiile locale și regionale în implementarea măsurilor de protecție a copilului și de integrare so
Mira Gomboș, 25.05.2023, 08:04
Acordul urmărește să faciliteze cel mai bun mod de a proiecta, coordona și implementa cu succes programe pentru copiii refugiați din Ucraina, astfel ca ei să se integreze pe termen lung în orașele și regiunile europene.
Inițiativa comună se va baza şi pe activitatea legislativă a Comitetului European al Regiunilor – adunare formată din politicienii locali și regionali – pentru a garanta drepturile copiilor în legislația europeană. Aceasta oferă îndrumări și instrumente pentru țările Uniunii Europene, astfel încât fiecare copil expus riscului de sărăcie sau excluziune socială să aibă acces la educație adecvată, îngrijire medicală, hrană și locuință până în 2030. Multe dintre serviciile publice care sunt esențiale pentru realizarea acestor obiective sunt conduse de administrațiile locale și regionale, de aceea UNICEF şi Comitetul European al Regiunilor au considerat necesară parafarea acestui acord.
Conform celor mai noi statistici, peste 8 milioane de oameni – majoritatea femei și copii – au fugit din Ucraina în țările vecine, mulți continuându-și călătoria către alte destinații. În acest context, președintele Comitetului European al Regiunilor, Vasco Alves Cordeiro a declarat că parteneriatul cu UNICEF arată angajamentul CoR în promovarea și apărarea drepturilor copiilor, mai ales a celor mai vulnerabili. Experienţa tehnică a UNICEF va fi crucială pentru a garanta că autoritățile locale și regionale aplică standardele potrivite pentru cazarea, integrarea și educația copiilor. În special, regiunile îndepărtate și orașele mici, care primesc copiii strămutați, dar nu au prea multă experiență sau legături strânse cu experții internaționali în îngrijirea copiilor, vor beneficia de acest acord. Oficialul european a mai amintit că autoritățile locale și regionale poartă o responsabilitate uriașă, dau dovadă de o solidaritate extraordinară atunci când primesc copiii strămutați şi sunt dispuse să-și îmbunătățească munca și să facă din orașele și regiunile lor un loc și mai primitor pentru copiii vulnerabili.