Raport ECA: Condiţii de concurenţă inechitabile în programul vamal al UE
Programul privind operatorii economici autorizaţi, introdus de Bruxelles pentru a simplifica procedurile vamale pentru comercianţii de încredere, prezintă unele deficienţe şi lacune.
Arina Petrovici-Matei, 12.05.2023, 08:04
In calitate de gardian al finanţelor Uniunii Europene, Curtea de Conturi Europeană critică faptul că ţările membre nu tratează comercianţii de încredere în acelaşi fel. Prin urmare, în pofida pieţei unice, nu există condiţii de concurenţă echitabile pentru comercianţii de încredere înregistraţi în diferite ţări din Uniune. Acest lucru sporeşte riscurile operaţionale şi financiare pentru operaţiunile vamale şi pentru bugetul comunitar şi contravine obiectivului principal al programului. Practic, acesta simplifică procedurile pentru comercianţii care respectă consecvent normele vamale şi pe cele fiscale. Ei primesc, în schimb, un tratament vamal preferenţial. De exemplu, beneficiază de controale mai rapide, care pot fi anunţate în prealabil şi efectuate la locul ales tot de ei. Astfel, programul simplifică birocraţia, elimină verificările inutile şi protejează bugetul Uniunii, deoarece permite autorităţilor vamale să îşi concentreze controalele asupra comercianţilor care prezintă un risc mai mare.
În fiecare secundă, mărfuri în valoare de peste 240.000 de euro trec frontiera vamală externă a Uniunii Europene – spun autorităţile. La sfârşitul anului trecut, în Uniune existau circa 18.200 de operatori economici autorizaţi, faţă de 500 în 2008, când a început programul. Însă, auditorii au constatat că performanţa programului nu este măsurată în mod adecvat, deoarece sistemul actual de raportare este voluntar, neverificabil şi incomplet. Auditorii subliniază importanţa egalităţii de tratament, cel mai important factor care îi încurajează pe comercianţi să solicite intrarea în program. Avantajele disponibile pentru comercianţii de încredere variază semnificativ de la un stat membru la altul. Curtea de Conturi Europeană relevă, între altele, că Executivul comunitar nu se asigură pe deplin de respectarea legislaţiei vamale de către toate statele membre. În plus, Comisia nu verifică sistematic modul în care ţările membre pun în practică acordurile de recunoaştere reciprocă pe care Uniunea le-a încheiat cu ţări terţe, cum ar fi Marea Britanie, Statele Unite şi China.