Comisia propune norme digitale, simplificate și mai clare pentru detergenții de pe piața unică
Vom avea în curând noi regulamente privind detergenţii în Uniunea Europeană. Comisia a lansat o nouă propunere care introduce norme simplificate, dar mult mai eficiente, pentru siguranţa oamenilor şi a mediului înconjurător.
Laurențiu Văduva, 05.05.2023, 08:07
În 2019, Comisia descoperea o serie de deficienţe la regulamentul privind detergenţii. De exemplu, prevederile se suprapuneau cu alte regulamente ale Uniunii referitoare la substanțele chimice şi apăreau duplicări ale cerințelor de etichetare, fapt care împovăra atât producătorii, cât şi pieţele. De aceea, Comisia a stabilit că folosirea instrumentelor digitale pentru comunicarea unor astfel de informații trebuia îmbunătăţită.
Noua propunere a Comisiei Europene acoperă acum noi produse inovatoare – cum ar fi detergenții cu microorganisme – și practici precum vânzarea de detergenți prin reumplerea propriului recipient.
Vor fi respectate prevederile Pactului verde european, ale Strategiei pentru promovarea sustenabilității în domeniul substanțelor chimice și ale Comunicării recent adoptate a Comisiei privind competitivitatea pe termen lung a Uniunii Europene.
Se elimină unele cerinţe precum obligația de a furniza o fișă tehnică pentru detergenții periculoși, testarea post-producţie în laboratoare, posibilitatea unor derogări pentru agenții tensioactivi care nu îndeplinesc criteriul biodegradabilității sau obligația producătorilor de a fi stabiliți pe teritoriul Uniunii. Toate acestea dispar.
Etichetele vor fi simplificate pentru a fi mai uşor înţelese şi a reduce sarcinile administrative. Va fi introdusă etichetarea digitală voluntară, care va permite distingerea produselor preambalate de cele cu reumplerea recipientului. În acest mod se va reduce cantitatea de ambalaje şi deşeuri. Detergenții livraţi în recipiente refolosibile se supun aceloraşi norme ca şi cei preambalați.
Vor fi introduse cerinţe de siguranţă pentru detergenţii bazaţi pe acţiunea microorganismelor. Producătorii vor fi astfel obligaţi să eticheteze prezența acestor microorganisme în detergenți.
Se va introduce un pașaport digital pentru produse, fapt care va consolida supravegherea pieței și va garanta că numai detergenții siguri şi care respectă normele europene intră pe piața unică.
Trimiterea la pașaportul produsului va trebui inclusă într-un registru central al Comisiei și declarată apoi la vamă.
Inspectorii din ţările membre ale Uniunii Europene vor continua să fie responsabili de efectuarea controalelor asupra produselor, deși un nou sistem informatic va examina toate pașapoartele digitale ale produselor la frontierele externe.
Propunerea Comisiei legată de revizuirea Regulamentului privind detergenții va fi supusă spre aprobare Parlamentului European și Consiliului.