Ziua Internațională a Femeii: sărăcia energetică – aspecte de gen
Femeile și mamele singure au mai multe probleme la plata facturilor la energie decât bărbații,atrage atenția Parlamentul European înaintea Zilei Internaționale a Femeii. Ele fac față cu greu creșterilor de prețuri la energie.
Mihaela Mihai, 06.03.2023, 08:12
Creșterea prețurilor pentru petrol și gaze naturale în urma războiului din Ucraina au adâncit sărăcia energetică a femeilor și tinerelor, a spus într-o dezbatere organizată de Comisia pentru drepturile femeii și egalitatea de gen a Parlamentului European Laurence Gillois, directoare în cadrul Agenției Națiunilor Unite pentru emanciparea femeilor, UN Women.
Iar date ale Fundației Europene pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și de Muncă, Eurofound, care este o agenție a Uniunii Europene, arată că anul trecut mai bine de 4 din 10 mame singure și 3 din 10 femei singure au avut dificultăți mai mari cu plata facturilor la energie decât bărbații singuri.
Cel mai adesea, spun oficiali de la Bruxelles, acest lucru se întâmplă pentru că femeile lucrează cu jumătate de normă, pentru a putea avea grijă și de casă, au venituri mai mici sau ocupă locuri de muncă mai prost plătite în raport cu bărbații.
De altfel, arată date oficiale, femeile câștigă în continuare în medie cu 13 la sută mai puțin decât bărbații.
Inegalitatea de gen, adică dintre femei și bărbați, este o problemă cu care ne confruntăm de secole. Iar efectele se văd în multe domenii ale vieții de zi cu zi, de la pierderea unor oportunități până la o calitate precară a traiului. Cred că eforturile pe care le depunem pentru a atinge egalitatea de gen trebuie să includă și rezolvarea crizei provocate de facturile mari la energie, a afirmat la aceeași dezbatere Ana Margarida Luís De Sousa, inginer și profesor la Universitatea din Lisabona.
Criza din domeniul energiei a scos în evidență categoriile vulnerabile, cele mai afectate de creșterea prețurilor și de așa numita sărăcie energetică. Ne-a transmis mesajul că trebuie să reducem aceste inegalități sistemice, a declarat și Katharina Habers Brunner, reprezentanta unei organizații de promovare a unui mediu sănătos și a drepturilor femeilor, Women Engage for a Common Future.
Și tot ea a venit cu o serie de posibile soluții: Trebuie să avem printre consilierii politici și organizațiile feministe, trebuie să avem programe de sprijin bine țintite.
La rândul său, Parlamentul European dă asigurări că în prezent lucrează la un Fond social pentru climă care să garanteze fiecărui cetățean european, în special persoanelor cu venituri mici, accesul la energie la tarife rezonabile.