UE evită la limită recesiunea
Comisia Europeană are veşti bune în privinţa evoluţiei economiei româneşti în acest an. Potrivit celor mai noi estimări ale executivului comunitar, creşterea Produsului Intern Brut ar urma să fie mai mare decât arătau previziunile din toamnă.
Mihaela Mihai, 16.02.2023, 08:15
Cele mai noi prognoze ale Comisiei, aşa numitele previziuni de iarnă, arată că economia ţării ar urma să crească în acest an cu 2,5 la sută. Estimările sunt mai bune decât cele din toamnă, când era așteptată o creştere de doar 1,8 procente.
În ceea ce priveşte inflaţia, Bruxelles-ul anticipează o rată anuală de 9,7% în 2023 , în scădere faţă de prognoza anterioară, de peste 10 la sută.
Comisia Europeană precizează că România a avut o creştere economică puternică în primele 9 luni ale anului trecut, de 4,3 procente, susţinută de investiţiile publice şi de consumul privat, pe fondul unei pieţe a muncii rezistente şi a creşterii salariilor, în combinație cu măsurile de plafonare a preţurilor la energie.
Reducerea prețurilor la curent și sprijinul acordat gospodăriilor și companiilor fac ca şi pentru Germania, cea mai mare economie a Uniunii Europene, estimările să fie mai bune decât cele din toamnă.
Astfel, economia germană ar urma să înregistreze o uşoară creştere în acest an, de 0,2 la sută, după ce initial era aşteptată o contracţie de 0,6 procente.
Veştile sunt bune şi pentru Italia, țară care depinde în mare măsură, la fel ca Germania, de importul de combustibili folosi din Rusia. Creșterea progonozată este de 0,8 la sută.
Economia Franței ar urma să aibă în acest an un avans de 0,6 la sută, iar cea a Spaniei de 1,4 procente.
Toate aceste evoluţii sunt puse de comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, pe seama faptului că: Economia Uniunii Europene a dat dovadă de o putere extraordinară anul trecut, iar performanța din acest an ar urma să fei mai bună decât ne-am așteptat.
Însă tot el a ţinut să adauge: Peste așteptări nu înseamnă și mai bine în actuala situație. Evoluția depinde foarte mult de ce se va întâmpla în plan politic. În plus, europenii mai au de înfruntat o perioadă dificilă, în care creșterea economică ar urma să încetinească, iar inflația va continua să afecteze puterea de cumpărare.
Iar estimările arată că rata inflației ar urma să scadă în întreaga Uniune după vârful atins în octombrie anul trecut. Totul depinde însă, spune acelaşi Paolo Gentiloni, de evoluția prețurilor din domeniul energiei.