UE rămâne solidară cu Ucraina
Noi sancţiuni la adresa Rusiei şi sprijin concret în procesul de aderare pentru Ucraina, sunt cei doi piloni pe care s-au axat declaraţiile făcute de liderii Uniunii Europene, la Kiev.
Mira Gomboș, 07.02.2023, 08:40
Uniunea Europeană nu se va lăsa intimidată de Kremlin în ceea ce priveşte sprijinul său pentru Ucraina, pentru că această ţară şi UE sunt o singură familie, a dat asigurări, la Kiev, preşedintele Consiliului European, Charles Michel. La rândul său, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că al zecelea pachet de sancţiuni, care va fi prezentat de Bruxelles în preajma zilei de 24 februarie, când se împlineşte un an de la invazia Rusiei împotriva Ucrainei, va avea un impact de 10 miliarde de euro. La summitul de la Kiev au fost abordaţi şi paşii concreţi de sprijinire a Ucrainei pentru a se alătura clubului comunitar.
În acest context, Ursula von der Leyen a subliniat că procesul de extindere este unul bazat pe merite şi nu există termene stabilite, ci obiective care trebuie îndeplinite. Şefa executivului comunitar a explicat că la Kiev s-a discutat despre zeci de initiaţive privind integrarea Ucrainei şi a enumerat câteva dintre acestea:
Mai întâi de toate, dorim să includem Ucraina în mai multe programe cheie. Ucraina se alătură în acest an programului privind piaţa unică europeană, celui pe justiţie şi programului care vizează drepturile cetăţeneşti. Foarte curând veţi fi capabili să aplicaţi pentru fondurile europene destinate diferitelor proiecte. Aceasta înseamnă mai mult sprijin pentru micile afaceri, în cadrul pieţei unice, aici, în Ucraina. Veţi putea să vă alăturaţi reţelei europene de afaceri, accesând, desigur, şi noi pieţe. Sprijinul nostru va însemna, de asemenea, şi asistenţă în domeniul juridic, de exemplu, pentru un sistem național de legi robust. De asemenea, veţi lua parte la proiectele de cooperare transfrontalieră. Avocaţi din Ucraina şi din Uniunea Europeană vor putea începe parteneriate de colaborare pe termen lung.
De asemenea, colaborarea dintre instituţiile europene şi cele ucrainene va viza şi domenii precum ştiinţa şi cercetarea, protecţia consumatorilor, producţia industrială şi exporturile în UE şi, nu în ultimul rând, roamingul gratuit pentru cetăţenii ucraineni.