Agenda Parlamentului European pentru anul 2023
Energia regenerabilă, economia circulară, migrația și securitatea online se află pe agenda Parlamentului pentru 2023.
Laurențiu Văduva, 30.12.2022, 08:22
Deputații europeni vor conveni în ianuarie poziția privind cadrul legal pentru inteligența artificială, cu accent pe aplicații specifice și pe posibilele riscuri.
Regulile privind criptomonedele – care vor proteja consumatorii și vor stabili garanții împotriva manipulării pieței și criminalității financiare – sunt pe ordinea de zi în luna februarie.
Deputații vor lucra, de asemenea, la Legea privind datele, care stabilește reguli comune pentru partajarea datelor atunci când se utilizează produse conectate sau servicii conexe. Scopul este de a facilita comutarea între furnizorii de stocare în cloud și alte servicii de procesare a datelor. De asemenea, se vor pune în aplicare măsuri de protecție împotriva transferului internațional ilegal de date de către furnizorii de servicii cloud.
Urmare a penuriei globale de semiconductori, Parlamentul European își va prezenta poziția cu privire la Actul european privind cipurile, care urmărește să se asigure că Uniunea are competențele, instrumentele și tehnologiile esențiale pentru a deveni lider în domeniu.
Eurodeputații vor discuta şi reguli pentru un proces democratic mai echitabil și mai deschis în Uniunea Europeană și pentru a împiedica încercările de manipulare a opiniei publice, prin creșterea transparenței publicității politice sponsorizate.
Deputații europeni vor elabora propuneri privind Noul Pact al Comisiei privind migrația și azilul. Acestea vor include gestionarea migrației, procedurile de screening, cadrul legal de relocare și procedurile de azil ale Uniunii Europene.
Ajungem la un capitol deosebit de important: decarbonizarea şi combaterea încălzirii globale. Parlamentul European va vota noi standarde de CO2 pentru mașini și camionete, crearea infrastructurii pentru combustibilii alternativi, un nou cadru pentru o piață internă a hidrogenului, reducerea emisiilor cu efect de seră; se vor vota noi reguli pentru împiedicarea relocării companiilor care încearcă să evite regulamentele Uniunii privind emisiile.
Parlamentul European va lucra şi la obiective mai ambițioase pentru reducerea consumului energetic la nivelul Uniunii.
În tranziția către o economie circulară, eurodeputaţii vor elabora noi cerințe de proiectare ecologică pentru anumite categorii de produse, cum ar fi aparatele de bucătărie, computerele și serverele, motoarele electrice și anvelopele.
Parlamentul European va lucra, de asemenea, la obiectivele Uniunii de reducere a risipei alimentare, precum și la o nouă strategie pentru textile.
Vor fi elaborate şi noi reguli de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului.