Politica Agricolă Comună 2023-2027: Planurile strategice ale României şi Bulgariei au fost adoptate
Comisia Europeană a aprobat planurile strategice ale României şi Bulgariei din cadrul Politicilor Agricole Comune.
Arina Petrovici-Matei, 12.12.2022, 08:48
Sunt disponibile, astfel, pentru România, aproape 15 miliarde de euro, iar pentru Bulgaria, peste 5 miliarde şi jumătate. Din totalul bugetului Uniunii Europene pentru aceste două ţări, peste 5,6 miliarde de euro sunt dedicate obiectivelor climatice şi de mediu şi eco-schemelor, iar 436 de milioane de euro tinerilor fermieri.
Planul României vizează îmbunătăţirea mijloacelor de subzistenţă şi a competitivităţii fermierilor. Pe lângă sprijinul în privinţa veniturilor, circa un miliard de euro vor fi direcţionaţi către investiţii în ferme şi unităţi de procesare. România utilizează peste 40% din bugetul de dezvoltare rurală pentru a încuraja practicile prietenoase cu mediul în zone cu o valoare naturală ridicată, pentru a proteja biodiversitatea. Astfel de practici ar urma să fie folosite pe aproximativ 611.000 hectare de teren. Pentru a menţine atractivitatea zonelor rurale din România, planul va sprijini crearea a mai mult de 12.000 de locuri de muncă în aceste domenii, fiind acordată finanţare companiilor şi sectorului infrastructurii.
În septembrie, Comisia Europeană a aprobat primul pachet de planuri strategice PAC pentru şapte ţări: Danemarca, Finlanda, Franţa, Irlanda, Polonia, Portugalia şi Spania, un pas important pentru punerea în aplicare a noii Politici Agricole Comune la 1 ianuarie anul viitor.
Noua PAC este concepută pentru a contura tranziţia către un sector agricol european sustenabil, rezilient şi modern. În cadrul politicii reformate, finanţarea va fi distribuită mai echitabil fermelor familiale mici şi mijlocii, precum şi tinerilor fermieri. În plus, fermierii vor fi sprijiniţi să adopte noi inovaţii, de la agricultura de precizie la metodele de producţie agroecologice. Prin sprijinirea unor acţiuni concrete în aceste domenii şi în altele, noua PAC poate fi piatra de temelie a securităţii alimentare şi a comunităţilor agricole din Uniunea Europeană.