Comisia prezintă Planul UE de acţiune pentru Balcanii de Vest
Cooperarea în materie de migraţie şi gestionarea frontierelor sunt principalele ţinte ale Planului de Acţiune privind Balcanii de Vest lansat de Comisia Europeană.
Mira Gomboș, 07.12.2022, 08:06
Planul de acțiune pentru Balcanii de Vest cuprinde 20 de măsuri operaționale structurate pe 5 piloni: consolidarea managementului frontierelor de-a lungul rutelor de migraţie; proceduri rapide de azil și sprijinirea capacității de primire; combaterea contrabandei de migranți; consolidarea cooperării pentru readmisie și returnări, precum și realizarea alinierii politicii de vize. Măsurile se concentrează pe sprijinirea ţărilor partenere din Balcanii de Vest, care fac eforturi pentru a se alinia la normele europene, în perspectiva aderării la spaţiul comunitar. Câţiva paşi concreţi au fost enumeraţi de vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas:
În primul rând, prin consolidarea gestionării frontierelor şi acest lucru trebuie făcut de-a lungul tuturor rutelor de migraţie. Când mă refer la gestionarea frontierelor, mă refer la fiecare graniţă, fie că este una a Uniunii Europene, fie că e vorba de o graniţă între două ţări din Balcanii de Vest. Avem nevoie de o prezenţă puternică a UE pe teren şi de a exploata la maximum potenţialul noului mandat al Frontex. Trebuie să sprijinim ţările din Balcanii de Vest în accelerarea procedurilor de azil şi înregistrare şi suntem gata să ne sporim ajutorul pentru a răspunde nevoilor tot mai mari care vor veni. Vom continua să luăm măsuri împotriva contrabandiştilor şi traficanţilor de fiinţe umane şi dorim să le distrugem modelul de afaceri care este unul al exploatării oamenilor. Vom face asta, utilizând grupul operaţional Europol stabilit pentru a combate traficul de migranţi la graniţa dintre Serbia şi Ungaria. Şi acest program pilot se va extinde şi la alte frontiere.
Alinierea politicii de vize este crucială pentru buna funcționare a regimului fără vize din Balcanii de Vest cu Uniunea Europeană, aminteşte executivul comunitar. Astfel, Comisia a adoptat cel de-al cincilea raport privind suspendarea vizelor pentru Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia, precum și pentru Georgia, Republica Moldova și Ucraina.