Noi norme pentru reducerea deşeurilor rezultate din ambalaje
În cadrul Pactului Verde European, Comisia Europeană a propus un nou set de reguli pentru reducerea deşeurilor rezultate din ambalaje, prin reciclarea şi reutilizarea acestora.
Laurențiu Văduva, 05.12.2022, 09:12
În medie, fiecare dintre noi generăm aproape 180 kg de deșeuri de ambalaje pe an. Ambalajul este unul dintre principalii utilizatori de materii prime. Dacă nu luăm măsuri, până în anul 2030 Uniunea Europeană ar înregistra o creștere suplimentară de aproape 20% a cantităţii de deşeuri deșeurilor de ambalaje, iar pentru cele din plastic – o creştere de aproape 50%.
Ce propune Comisia ? Iată cum a descris noile măsuri comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevičius:
Vrem să oprim poluarea cauzată de ambalajele non-necesare folosite pentru un singur produs şi să le înlocuim cu cele inteligente, care acoperă mai multe produse în acelaşi timp. Şi vom lansa, de asemenea, un cadru special pentru plasticurile biodegradabile şi compostabile. Ne va ajuta să păstrăm produsele în circuitul economic cât mai mult timp posibil şi să evităm totodată ca aceste mase plastice să mărească gradul de poluare şi să ne afecteze natura şi clima.
Pentru consumatori, noile reguli vor asigura opțiuni de ambalare reutilizabile. Vom scăpa de ambalajele inutile, vom limita supraambalarea și vom avea etichete clare pentru a sprijini reciclarea corectă. Pentru industrie vor apărea noi oportunități de afaceri, se va reduce nevoia de materie primă, se va mări capacitatea de reciclare, iar Europa îşi va reduce dependenţa de resursele primare și de furnizorii externi.
Ne ajută şi la obiectivul nostru de bază: să atingem neutralitatea climatică până în anul 2050.
Obiectivul principal al noilor măsuri este reducerea deșeurilor de ambalaje cu 15% până în 2040 pe stat membru pe cap de locuitor, comparativ cu 2018.
Pentru a promova reutilizarea sau reumplerea ambalajelor, companiile vor avea obligaţia să folosească ambalaje reutilizabile sau reîncărcabile pentru cel puţin un procent din serviciile sau mărfurile lor – de exemplu la livrarea meselor la pachet sau comerţul online. Va exista o anumită standardizare a formatelor de ambalare și o etichetare clară a ambalajelor refolosibile. Anumite forme de ambalare vor fi interzise, de exemplu ambalajele de unică folosință pentru alimente și băuturi atunci când sunt consumate în restaurante și cafenele, ambalaje de unică folosință pentru fructe și legume, sticle de șampon în miniatură și alte ambalaje miniaturale în hoteluri.
Multe măsuri urmăresc să facă ambalajele complet reciclabile până în 2030.
Propunerea privind ambalajele și deșeurile de ambalaje urmează să fie analizată de Parlamentul European și Consiliu, în cadrul procedurii legislative ordinare.