UE îşi va îndeplini angajamentele privind combaterea schimbărilor climatice
Uniunea Europeană este hotărâtă să își ducă la bun sfârșit angajamentele în materie de combatere a schimbărilor climatice, dă asigurări vicepreședintele executivului comunitar, Frans Timmermans.
Mihaela Mihai, 18.11.2022, 08:14
Uniunea Europeană este aici pentru a arăta că este hotărâtă să meargă înainte, nu înapoi,
Cu aceste cuvinte și-a început Frans Timmermans discursul rostit în urmă cu trei zile la Conferinţa ONU de luptă împotriva înclzirii globale din stațiunea egipteană Sharm el-Sheikh. Apoi a ținut să adauge:
Nu lăsaţi pe nimeni să vă spună că invadarea Ucrainei de către Rusia este pe cale să ucidă Pactul verde european şi că ne aflăm într-o goană după gaze naturale . Europa rămâne în cursă și chiar prinde viteză. Facem mai multă economie la energie, investim mai mult în regenerabile.
Vicepreședintele executivului comunitar a făcut publice la conferința de la Sharm el Sheikh și noile obiective ale Uniunii Europene în materie de reducere a emisiilor poluante cu cel puţin 57 la sută până în 2030 față de nivelul din 1990. Până acum, ținta fusese stabilită la 55 de procente.
Frans Timmermans a vorbit la Sharm el Sheikh și despre inițitiva Comisiei,tot mai aproape de aprobarea definitivă, care prevede ca din 2035 în întregul spațiu comunitar să nu mai poată fi vândute automobile noi pe bază de benzină şi motorină.
Ar urma să fie interzise şi maşinile hibride, întrucât planul va permite echiparea noilor autovehicule doar cu motoare cu emisii zero de dioxid de carbon.
Nu în ultimul rând, vicepreședintele Comisiei Europene a ținut să amintească și de acordul la care au ajuns săptămâna trecută statele membre şi eurodeputaţii privind repartizarea eforturilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Înțelegerea permite statelor care au dificultăţi în a-şi atinge obligaţiile să cumpere în anumite proporții cote de la cele care se descurcă mai bine. Totodată, în anii în care emisiile lor sunt mai scăzute, țările vor putea face economii din cotele neutilizate.
Reuters notează că Uniunea Europeană este al treilea cel mai mare poluator din lume, după China și Statele Unite, însă politica sa în materie de combatere a schimbărilor climatice este mult mai ambițioasă decât a celor două ţări. Motivul este prezentat de același Frans Timmermans:
Criza climatică face ravagii pe planetă în fiecare zi. Trebuie să luăm mai multe măsuri.