Comisia alocă bani pentru asistenţă alimentară în lume, înainte de Summitul G20
Peste 200 de milioane de oameni suferă de foame, în prezent, la nivel global şi au nevoie de asistenţă alimentară urgentă. Cauzele care au generat fenomenul sunt invazia rusă din Ucraina, criza economică globală şi efectele pandemiei de Covid.
Mira Gomboș, 17.11.2022, 08:39
În acest an, insecuritatea alimentară a atins niveluri fără precedent, atât ca amploare, cât şi ca severitate. Înainte de Summitul G20 de la Bali, Indonezia, Comisia Europeană a anunţat că îşi intensifică sprijinul pentru cele mai afectate ţări de criza alimentară. Un nou pachet de ajutor umanitar în valoare de 210 milioane de euro va fi furnizat în 15 astfel de state, printre care Afganistan, Etiopia, Nigeria, Sudanul de Sud, Somalia şi Yemen, care se află în pericol de foamete.
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a amintit, în acest context, principala cauză care a amplificat lipsa de mâncare din ţările sărace: invazia Rusiei în Ucraina:
Numărul oamenilor care suferă de foame severă şi malnutriţie este în creştere. Kremlinul a decis să folosească mâncarea ca armă, pentru a genera foamete, sărăcie şi instabilitate. Există consecinţe dramatice în ceea ce priveşte dezvoltarea la nivel global. Şi repetăm: sancţiunile europene împotriva Rusiei nu vizează agricultura şi producţia de alimente şi nici exportul de fertilizatori din această ţară.
Cea mai mare sumă din ajutorul umanitar alocat de Uniunea Europeană va merge spre Afganistan: 75 de milioane euro. 24 de milioane de afgani trăiesc la limita subzistenţei, ţara fiind afectată atât de izolarea generată de instaurarea regimului taliban cât şi de dezastrele naturale recente. În Orientul Mijlociu vor ajunge alţi 35 de milioane euro care vor fi folosiţi pentru asistenţa alimentară a persoanelor vulnerabile din Yemen, Siria şi Liban. 30 de milioane de euro sunt alocaţi crizei regionale din Venezuela, iar restul banilor europeni se vor îndrepta spre Africa, în ţări precum Burkina Faso, Mali, Niger, Sudan sau Etiopia.
Pe lângă finanţarea anunţată la summitul G20 din Indonezia, Comisia Europeană a alocat deja o sumă suplimentară de 175 de milioane de euro pentru asistenţa umanitară destinată Ucrainei şi Moldovei. Uniunea Europeană şi statele sale membre sunt principalii furnizori de ajutor umanitar din lume, oferind hrană, adăpost, asistenţă medicală, apă şi educaţie în situaţii de urgenţă.