UE intensifică acțiunile împotriva amenințărilor cibernetice
Noile amenințări cibernetice, în contextual agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, determină Uniunea Europeană să ia noi măsuri de apărare a cetățenilor, dar și a infrastructurii.
Luminița Voinea, 16.11.2022, 09:31
De când au atras atenția în conflictul din Kosovo – 1999, atacurile cibernetice au devenit un element esențial al conflictelor din era modernă, fapt demonstrat inclusiv de astfel de atacuri efectuate de actori statali sau non-statali pe parcursul conflictului actual dintre Rusia și Ucraina.
Consecințele unui război cibernetic sunt mai grave decât ne-am putem imagina și pentru că spațiul cibernetic nu are frontiere. Recentele atacuri cibernetice asupra rețelelor energetice, a infrastructurii de transport și a activelor spațiale arată riscurile pe care acestea le prezintă atât pentru actorii civili, cât și pentru cei militari.
Prin urmare, sunt necesare mai multe acțiuni pentru a proteja împotriva amenințărilor cibernetice atât cetățenii și forțele armate, precum și misiunile și operațiile civile și militare ale UE.
Prin noua sa politică de apărare cibernetică, Uniunea European va consolida cooperarea și investițiile în apărarea cibernetică pentru a combate numărul tot mai mare de astfel de atacuri, și pentru a le descuraja.
Politica de apărare cibernetică a Uniunii Europene este construită în jurul a patru piloni ce vor ajuta UE și statele membre astfel:
1. să acționeze împreună pentru o apărare cibernetică mai puternică. Astfel, UE își va consolida mecanismele de coordonare între actorii de la nivel național și cei de la nivel european, din domeniul apărării cibernetice.
2. să securizeze ecosistemul de apărare al UE. Chiar și componentele software necritice pot fi utilizate pentru a comite atacuri cibernetice. Astfel, sunt necesare eforturi suplimentare în ceea ce privește standardizarea și certificarea în materie de securitate cibernetică pentru a securiza atât domeniul militar, cât și pe cel civil;
3. să investească în capabilități de apărare cibernetică: statele membre trebuie să majoreze considerabil investițiile în capabilități militare moderne de apărare cibernetică, utilizând platformele de cooperare și mecanismele de finanțare disponibile la nivelul UE.
4. Si al patrulea pilon: să se asocieze pentru abordarea provocărilor comune.