Comisia vrea mai multă transparență în închirierea locuințelor pe termen scurt
Comisia Europeană vrea mai multă transparență în domeniul închirierilor de locuinţe pe termen scurt. Noi reguli propuse de executivul comunitar vizează activitatea platformelor de rezervare on line, precum Booking, Tripadviser sau Airbnb.
Mihaela Mihai, 10.11.2022, 08:43
Știi unde mergi, ți-ai luat biletele de drum, ți-ai făcut bagajele… Dar încă nu ai rezervat cazarea? Dacă vrei să te simți ca acasă, poți închiria o cameră sau un apartament întreg. Și dacă vrei să acoperi o parte din costuri, îți poți subînchiria propria locuință pe durata vacanței.
Este un anunț publicat în vara anului trecut de Portalul european pentru tineret care arată că această metodă de a găsi o cazare se dezvoltă rapid în întreaga Uniune, fiind stimulată în mare măsură de platformele de rezervare online.
De altfel, potrivit statisticilor oficiale, în timpul pandemiei de Covid 19, europenii au preferat să închirieze pe termen scurt apartamente sau case pentru petrecerea vacanței de vară decât să meargă la hotel. Tendința a continuat și în prima jumătate a acestui an, când numărul s-a dublat față de aceeași perioadă din 2021.
Franţa şi Spania au stat cel mai bine la acest capitol, arată date publicate luna trecută de Eurostat. Progrese au fost și în Italia, Austria, Polonia sau Portugalia.
Pe de altă parte însă, cei care își caută o chirie pe termen lung au tot mai puține opțiuni la dispoziție, iar prețurile sunt tot mai mari. Se întâmplă acest lucru în marile orașe, precum Amsterdam , Paris, Veneția sau Barcelona, extrem de populare în rândul turiștilor, scrie Reuters.
În consecință, Comisia Europeană vrea să echilibreze piața, să ofere mai multă transparență și să unifice normele stabilite de fiecare stat membru în parte.
Noile reguli propuse vizează în primul rând activitatea platformelor online care ar trebui să atribuie proprietarilor care își scot locuințele la închiriere pe termen scurt un număr unic de înregistrare și să-i elimine de pe site pe cei care nu afișează acest cod în mod corect. Ar fi eliminate astfel anunțurile ilegale, consideră Comisia Europeană.
În plus, platformele online vor trebui să ofere o dată pe lună autorităţilor din statele membre informații cu privire la numărul de oaspeţi și de nopți închiriate. În baza acestor date, primăriile ar putea oferi servicii mai bune de transport sau de colectare a deșeurilor, este de părere executivul comunitar.
La rândul lor, statele membre au obligația de a monitoriza punerea în aplicare a noului cadru şi de a aplica sancţiuni pentru nerespectarea normelor.
Propunerile Comisiei Europene sunt supuse acum dezbaterii Parlamentului și statelor membre.