REPowerEU: 3 miliarde euro pentru proiecte în domeniul tehnologiilor curate
Uniunea Europeană face încă un pas pentru a pune capăt dependenței de combustibilii fosili din Rusia. Astfel, Comisia Europeană investește 3 miliarde EUR în proiecte inovatoare în domeniul tehnologiilor curate.
Luminița Voinea, 08.11.2022, 08:12
Comisia Europeană a lansat o nouă cerere de propuneri de proiecte de anvergură în cadrul Fondului european pentru inovare. Cu un buget în valoare de 3 miliarde de euro, această cerere de proiecte are ca scop găsirea și implementarea unor soluții industriale pentru decarbonizarea Europei. Cu un accent special pe prioritățile Planului REPowerEU, apelul va oferi sprijin suplimentar pentru a pune capăt dependenței UE de combustibilii fosili ruși.
Banii vor merge pe proiecte care vizează decarbonizarea generală, adică proiecte inovatoare în domeniul energiei din surse regenerabile, al stocării energiei sau al captării, utilizării și stocării carbonului, precum și al produselor care le înlocuiesc pe cele cu emisii mari de carbon (în special carburanții pentru transport cu emisii reduse de carbon, inclusiv pentru transportul maritim și aerian).
Alte proiecte finanțate se referă la Electrificarea inovatoare în industrie și hidrogenul. Este vorba despre înlocuirea utilizării combustibililor fosili în industrie, precum și producția de hidrogen din surse regenerabile sau utilizarea hidrogenului în industrie.
0,7 miliarde de euro vor merge către Producția de tehnologii curate în domeniul producției de componente, dar și de echipamente finale, pentru energia din surse regenerabile, pentru stocarea energiei și pentru pompele de căldură.
Mai există proiecte pilot de dimensiuni medii care vizează decarbonizarea profundă în toate sectoarele eligibile ale fondului.
Proiectele vor fi verificate de către evaluatori independenți în funcție de nivelul de inovare, de potențialul lor de a evita emisiile de gaze cu efect de seră, de potențialul de extindere și de eficiența costurilor.
Proiectele promițătoare care nu sunt suficient de mature pentru a beneficia de o subvenție se pot califica pentru asistență în scopul dezvoltării din partea Băncii Europene de Investiții.
Așadar până pe 16 martie anul viitor, sesiunea de finanțare este deschisă pentru proiecte situate în statele membre ale UE, Islanda și Norvegia. Proiectele se pot depune prin intermediul portalului de finanțare și licitații al UE, unde sunt disponibile mai multe detalii cu privire la întreaga procedură.