UE e tot mai aproape de interzicerea mașinilor poluante
Uniunea Europeană se pregăteşte să spună adio maşinilor cu motoare pe bază de benzină sau motorină. Un nou pas în acest sens a fost făcut prin acordul la care au ajuns recent negociatorii statelor membre şi cei ai legislativului comunitar.
Mihaela Mihai, 02.11.2022, 09:27
Înțelegerea dă undă verde pentru punerea în practică a unei propuneri făcute în vara anului de Comisia Europeană, care are ca scop combaterea schimbărilor climatice. Inițiativa prevede că din 2035 în întregul spațiu comunitar nu vor mai putea fi vândute automobile noi pe benzină şi motorină.
Vor fi interzise şi maşinile hibride, întrucât planul va permite echiparea noilor autovehicule doar cu motoare cu emisii zero de dioxid de carbon.
Va exista însă o etapă intermediară, în care ar urma să aibă loc scădere a nivelului de emisii poluante produse de autoturismele noi cu 55 la sută până în 2030, iar în cazul camionetelor de 50 la sută tot până în 2030.
Suntem la începutul unui proces de tranziție în Uniunea Europeană. Nu doar industria auto, ci întreaga societate va trece prin schimbări radicale în ceea ce privește acțiunile de combatere a schimbărilor climatice. Da, suntem într-un moment de cotitură, afirmă Jan Huitema, raportor pe această temă al Parlamentului European.
Acordul transmite un semnal puternic industriei și consumatorilor: Europa aderă la tranziția către mobilitatea cu emisii zero, spune și vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, a cărui principală misiune este punerea în practică a Pactului verde european.
Nu îi privați pe europeni de posibilitatea de a conduce mașini electrice curate, atrăgătoare și accesibile ca preț construite chiar în Europa,a afirmat anul trecut într-o dezbatere în legislativul comunitar același Frans Timmermans.
Și tot atunci, el a ținut să precizeze:
Lumea se schimbă. Și nu cred că tot amânând trecerea la mobilitatea electrică, neschimbând legislația, neluând decizia de a interzice emisiile poluante ale mașinilor începând cu anul 2035 și de a nu mai permite fabricarea lor facem un bine industriei auto.
Viitorul ar urma să aparțină, așadar, mașinii electrice, iar pentru ca posesorii unor astfel de vehicule să aibă unde să le încarce, statele membre vor trebui să ia măsuri ca la fiecare 60 kilometri de autostradă să existe stații de alimentare.
La solicitarea Parlamentului European și în plus față de propunerea Comisiei, acordul prevede crearea unui fond de tranziție justă pentru o industrie auto, care, potrivit datelor Asociației constructorilor europeni, are peste 13 milioane de angajați în întreaga Uniune.
Pentru a fi pus în practică, acordul mai are nevoie de aprobarea definitivă în legislativul comunitar și apoi de girul șefilor de stat și de guvern.