Un film despre influența Rusiei în Africa câștigă premiul Parlamentului Euroepan pentru jurnalism
Un film despre influența Rusiei în Africa este câștigătorul din acest an al premiului Parlamentului European pentru jurnalism.Distincția este menită să sprijine jurnalismul independent, care apără democrația și libertățile fundamentale.
Mihaela Mihai, 25.10.2022, 08:42
În opinia noastră, distincția este un mesaj pentru toţi cei care ameninţă libertatea presei. Poţi ucide un jurnalist, dar întotdeauna va fi cineva care să îi ducă munca mai departe.
Sunt cuvintele rostite de unul dintre realizatorii documentarului premiat, jurnalistul francez Carol Valad. Alături de Clément Di Roma, un alt jurnalist francez, stabilit în Rwanda, el a realizat o peliculă despre implicarea grupului de mercenari ruși Wagner, apropiat Kremlinului, în violențele din Republica Centrafricană. Cei doi au decis să continue astfel investigațiile a trei colegi ruși, asasinați în 2018 în timp ce investigau grupul.
Jurnaliștii premiați au povestit că cel mai dificil a fost să-și protejeze sursele, în special persoanele care au denunțat crimele mercenarilor, într-o țară în care persoanele care își exprimă opoziția dispar frecvent.
În special în aceste vremuri periculoase și pline de incertitudini, sprijinul acordat libertății presei înseamnă un sprijin acordat chiar democrației, a spus la ceremonia de decernare a premiului președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.
Distincția poartă, de altfel, numele unei jurnaliste malteze, Daphne Caruana Galizia, specializată în investigații anticorupție. A făcut reportaje despre spălarea de bani, crima organizată, vânzarea cetățeniei și implicarea guvernului din țara sa în scandalul Panama Papers, privind ascunderea banilor în așa numitele paradisuri fiscale.
Jurnalista a fost hărțuită și amenințată, apoi asasinată în octombrie 2017 într-un atac cu mașină-capcană.
Dafne Garuana Galizia a fost un jurnalist extraordinar și o luptătoare neînfricată pentru democrație. Toată viața ei și în toate investigațiile la care a lucrat s-a ghidat după un singur principiu: să își facă datoria. A făcut acest lucru nu pentru a obține beneficii, nu pentru că a fost convenabil, nici măcar pentru că publicul a fost interesat. Ci pentru că așa era corect, necesar, a mai spus președinta Parlamentului European, Roberta Metsola. Moartea jurnalistei și modul defectuos în care autoritățile au investigat cazul au dus la proteste și la demisia premierului maltez de la acea vreme, Joseph Muscat.
Premiul care poartă numele jurnalistei a fost lansat în urmă cu trei ani de legislativul comunitar pentru a recompensa jurnalismul de calitate, care promovează sau apără principiile și valorile de bază ale Uniunii Europene. Printre acestea se numără demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și drepturile omului.