2023 – Anul european al competențelor
2023 va fi Anul competențelor în întreaga Uniune Europeană. Este un demers prin care executivul comunitar își propune să îi ajute pe locuitorii statelor membre să facă față cu succes schimbărilor de pe piața muncii.
Mihaela Mihai, 17.10.2022, 09:58
Europa are nevoie de toți muncitorii, de la cei necalificați până la absolvenții de universitate! De aceea trebuie să investim mult mai mult în educație și perfecționare, a spus luna trecută în discursul anual despre Starea Uniunii președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a ținut să adauge:
Dorim să colaborăm îndeaproape cu companiile, pentru că ele știu cel mai bine de ce profesioniști au nevoie, acum și în viitor.
Potrivit statisticilor oficiale, în prezent, peste trei sferturi dintre întreprinderile din țările membre spun că au probleme în găsirea de lucrători cu competențele necesare. Date recente ale Eurostat sugerează că mai puțin de patru din 10 adulți urmează cursuri de formare profesională. În plus, una din trei persoane care lucrează în Europa nu dispune de competențe digitale de bază. Totodată, mai arată Eurostat, încă de anul trecut nu există suficienți angajați în nu mai puțin de 28 de domenii de activitate, de la construcții și asistență medicală până la inginerie și IT.
Prin Anul european al competențelor, stabilit pentru 2023, Comisia își propune să dea un nou impuls învățării pe tot parcursul vieții. De ajutor vor fi partenerii sociali, serviciile publice și private de ocupare a forței de muncă, camerele de comerț și industrie, furnizorii de educație și formare profesională și nu în ultimul rând lucrătorii și întreprinderile.
Pentru a îndeplini aceste obiectiv, vor fi organizate evenimente și campanii de informare, iar fiecare stat membru va trebui să numească un coordonator național.
Banii vor fi asigurați prin Fondul social european, cu un buget de peste 99 de miliarde de euro până în 2027, dar și prin Mecanismul de redresare și reziliență în urma pandemiei de Covid 19. Pot fi folosite și fondurile din Programul Europa digitală, cu un buget de 580 de milioane de euro, dar și din Erasmus plus, care dispune de peste 26 de miliarde de euro și care sprijină, printre altele, dezvoltarea personală și profesională a cursanților, a personalului și a instituțiilor din domeniul educației și formării profesionale.
Nu în ultimul rând, Comisia își propune să atragă muncitori din țări din afara spațiului comunitar, care dispun de competențe de care are nevoie, prin consolidarea oportunităților de învățare și prin facilitarea recunoașterii calificărilor.