Parlamentul European dă undă verde încărcătorului unic pentru device-uri până în toamna anului 2024
Parlamentul European şi-a dat, marţi, acordul final pentru introducerea unui încărcător universal pentru toate dispozitivele mobile din Europa, începând cu 2024.
Mira Gomboș, 06.10.2022, 08:28
Propunerea referitoare la un încărcător universal pentru dispozitivele mobile a fost lansată de Comisia Europeană în urmă cu mai mult de un deceniu, după ce utilizatorii de telefoane iPhone şi Android s-au plâns că trebuie să utilizeze încărcătoare diferite pentru telefoanele lor. Potrivit noii legi, adoptate, marţi, de Parlamentul European, cu o largă majoritate, până la sfârşitul anului 2024, toate telefoanele mobile, tabletele şi camerele digitale vândute în Uniunea Europeană, precum şi căştile, consolele video şi difuzoarele portabile, cititoarele electronice, tastaturile, mouse-urile şi sistemele portabile de navigaţie vor trebui să fie echipate cu un port USB de tip C, indiferent de marcă. Începând cu primăvara anului 2026, obligaţia se va extinde şi la laptopuri. Decizia face parte dintr-un efort mai amplu al Uniunii Europene de a reduce deşeurile electronice şi de a le permite consumatorilor să facă alegeri mai durabile, a subliniat europarlamentarul maltez, Alex Saliba, raportor pentru această directivă:
Soluţiile simple sunt adesea cele mai bune şi cele mai practice. Şi această soluţie simplă va salva, în fiecare an, mii de tone de deşeuri electronice, facilitând reutilizarea dispozitivelor mai vechi, reducând costurile inutile şi ajutând la salvarea a milioane de euro. De aceea suntem astăzi aici. Încărcătorul unic va reduce, de asemenea, impactul asupra mediului al celor vechi şi scoase din uz, va aduce sustenabilitate dispozitivelor electronice şi îi va ajuta pe consumatori să facă alegeri mai bune. Încărcătorul unic este un succes uriaş de care va beneficia toată lumea: consumatorii, oamenii de afaceri, dar şi mediul.
Etichete speciale vor informa consumatorii despre caracteristicile de încărcare ale noilor dispozitive şi le vor permite să vadă mai uşor dacă încărcătoarele lor existente sunt compatibile. În Uniunea Europeană, încărcătoarele aruncate şi neutilizate reprezintă aproximativ 11.000 de tone de deşeuri electronice pe an.