UE ameninţă Ungaria că îi taie 7,5 miliarde de euro din finanţare, pe motive de corupţie
Comisia Europeană a propus statelor membre să suspende 7 miliarde şi jumătate de euro din finanţarea europeană către Budapesta, din cauza riscurilor legate de corupţie.
Arina Petrovici-Matei, 03.10.2022, 10:26
În aşteptarea implementării reformelor, de către Budapesta, Comisia Europeană a propus ţărilor membre ale Uniunii Europene să suspende 7 miliarde şi jumătate de euro din finanţarea europeană către Ungaria, de teama riscurilor legate de corupţie.
Ungaria s-a angajat să informeze Comisia cu privire la punerea în aplicare a măsurilor de remediere a situaţiei până la 19 noiembrie – a precizat, într-o conferinţă de presă, comisarul pentru Buget Johannes Hahn. El a adăugat că, atunci, specialiştii vor reevalua situaţia şi vor acţiona în consecinţă.
Imediat, ministrul ungar al Dezvoltării Tibor Navracsics, responsabil de negocierile cu Bruxelles-ul, şi-a exprimat speranţa că măsurile luate de Ungaria vor fi suficiente pentru a convinge Comisia Europeană că vor fi implementate instrumentele necesare pentru protejarea fondurilor comunitare. Între timp, Guvernul ungar a prezentat un al doilea pachet de legi menit să contribuie la împiedicarea utilizării incorecte a fondurilor europene. În esenţă, noul pachet legislativ include înfiinţarea unei autorităţi de integritate independente, care ar urma să prevină, detecteze şi corecteze ilegalităţile şi neregulile referitoare la implementarea fondurilor Uniunii Europene. Mai mult, autoritatea respectivă va fi obligată să raporteze cazurile de fraudă şi corupţie către Biroul Procurorului Public European, chiar dacă Ungaria refuză să facă parte din acest organism care funcţionează de un peste un an, la Luxemburg.
Amintim că, în luna aprilie, Comisia Europeană a lansat împotriva Ungariei o procedură nemaifolosită până atunci, ce poate duce la suspendarea finanţării europene a cărei utilizare este ameninţată de probleme de corupţie sau lipsa controlului judiciar într-o ţară. Hotărârea finală revine Consiliului Uniunii Europene – instituţie ce reprezintă statele membre -, care are la dispoziţie o lună pentru a decide. Perioada poate fi prelungită cu încă două luni.
În încercarea de a răspunde preocupărilor Bruxelles-ului, Budapesta a anunţat o serie de măsuri pentru combaterea corupţiei şi creşterea transparenţei în procedurile de achiziţii publice. În acelaşi timp, Budapesta încearcă să convingă Bruxelles-ul să-i deblocheze planul de relansare post-COVID (cu subvenţii în valoare de aproape 6 miliarde de euro). Ungaria este singura ţară din Uniunea Europeană al cărei PNRR nu a primit nici până acum undă verde de la Comisia Europeană, tot din motive legate de respectarea statului de drept.