Noi reglementări la nivelul UE pentru depistarea precoce a cancerului
În 2020, aproximativ 2,7 milioane de persoane din Uniune au fost diagnosticate cu cancer. Conform estimărilor, unul din doi cetățeni ai UE va dezvolta cancer pe parcursul vieții, cu consecințe de lungă durată asupra calității vieții lor
Luminița Voinea, 27.09.2022, 07:48
Pe fondul acestor statistici negre, Comisia Europeană propune o nouă abordare în ceea ce privește depistarea cancerului și recomandă creșterea numărului de screeninguri efectuate pe mai multe grupuri țintă.
Această nouă abordare a Comisiei Europene, bazată pe cele mai recente evoluții și dovezi științifice, va sprijini statele membre să asigure screedingul în vederea depistării cancerului de sân, de col uterin și colorectal pentru 90 % din populația UE , pana in 2025. Noua recomandare extinde screeningul organizat și pentru depistarea altor tipuri de cancer, precum cel pulmonar, de prostată și, în anumite circumstanțe, cancerul gastric. Pentru a facilita screeninguri mai bine țintite și mai puțin invazive, recomandarea Uniunii Europene extinde grupul-țintă pentru depistarea cancerului de sân astfel încât să includă femeile cu vârsta cuprinsă între 45 și 74 de ani .
Totodată, testarea pentru depistarea virusului HPV ar trebui să vizeze femeile cu vârste cuprinse între 30 și 65 de ani, o dată la 5 ani sau mai mult, pentru a depista virusul care crește riscul de cancer de col uterin. În ceea ce privește cancerul colorectal, recomandarea UE îndeamnă ca triajul la persoanele cu vârste între 50 și 74 de ani să fie efectuat prin testare imunochimică a materiilor fecale pentru a determina dacă este nevoie de endoscopie sau colonoscopie.
De asemenea sunt recomandate testările foștilor și actualilor fumători cu vârste între 50 și 75 de ani, dar și screeningul pentru depistarea Helicobacter pylori și supravegherea leziunilor gastrice precanceroase.
Recomandarea Comisiei are în vedere accesului egal la screening, pentru anumite grupuri socioeconomice, persoane cu handicap sau cele care locuiesc în zone rural, pentru ca depistarea cancerului să devină o realitate în întreaga UE.
Știm că diagnosticarea timpurie salvează vieți și îmbunătățește calitatea vieții. În Planul european de luptă împotriva cancerului, stabilim un nou cadru al screeningului pentru depistarea cancerului în UE, declară Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.
Aproximativ 100 de milioane de euro vor fi angajate de Comisia Europeană pentru aceste programe.