CE propune o intervenţie de urgenţă pe piaţă pentru a reduce facturile europenilor
Comisia Europeană a prezentat propuneri pentru a reduce majorarea preţurilor la gaze şi electricitate în blocul comunitar, în special prin impozitarea profiturilor excesive ale producătorilor de energie.
Arina Petrovici-Matei, 22.09.2022, 08:19
Pe piaţa electricităţii din Uniunea Europeană, preţul se bazează pe ultima sursă utilizată pentru a satisface cererea. Aceasta este, cel mai frecvent, o centrală electrică pe bază de gaze, însă reglementarea se aplică tuturor operatorilor de energie electrică, indiferent dacă ei folosesc energie nucleară, hidro, solară sau alte surse – notează France Presse.
Războiul din Ucraina a dus la majorarea vertiginoasă a costului gazului şi, în acest fel, au crescut preţurile cu ridicata la energie. Acum, Comisia Europeană cere o plafonare a profiturilor excepţionale obţinute de producătorii de energie care folosesc surse mai ieftine, dar la preţuri mult mai mari ale pieţei. Este vorba, de fapt, de o taxă, deşi Bruxellesul se fereşte să o numească aşa, întrucât ar avea nevoie de unanimitatea celor 27 de state membre pentru a o aplica.
Potrivit proiectului Comisiei, plafonul ar fi stabilit la 180 de euro pe megawatt oră, iar orice depăşeşte acest nivel ar reprezenta venituri pentru ţările comunitare, pentru a fi împărţite între gospodăriile şi companiile care se confruntă cu dificultăţi. Producţia de cărbune şi metan este exclusă.
Preşedintele Comisiei Ursula von der Leyen a spus că, în urma introducerii plafonului, s-ar strânge cel puţin 140 miliarde de euro.
Apoi, Bruxelles-ul vrea să impună temporar marilor companii de petrol, gaze şi cărbune aşa-numita contribuţie de criză, pentru că – mai spune von der Leyen – suntem într-o criză a combustibililor fosili, şi, de asemenea, industria combustibililor fosili are o datorie specială. Proiectul Comisiei prevede o taxă de 33% asupra profiturilor excesive, definite ca profituri care depăşesc cu peste 20% media câştigurilor dintre 2019 şi 2021.
Totodată, Comisia doreşte să impună ţărilor membre o cerinţă privind reducerea consumului de electricitate cu cel puţin 5% în timpul orelor de vârf, când preţul energiei electrice este cel mai ridicat. Bruxelles-ul calculează că, astfel, s-ar reduce consumul de gaze pentru electricitate în blocul comunitar cu 3,8%. În plus, doreşte ca ţările să-şi diminueze consumul lunar cu 10%.
Mai departe, Comisia recunoaşte precaritatea cu care se confruntă furnizorii de energie, afectaţi de probleme de lichiditate din cauza volatilităţii preţurilor, aşa că intenţionează să relaxeze reglementările şi să introducă mecanisme contra speculaţiilor.
Vom schimba cadrul temporal al ajutorului de stat în octombrie pentru a permite furnizarea de garanţii de stat, păstrând în acelaşi timp condiţiile de concurenţă echitabile – a mai spus Ursula von der Leyen.