Planuri strategice pe patru ani pentru agricultură ecologică aprobate de Comisia Europeană
Danemarca, Finlanda, Franța, Irlanda, Polonia, Portugalia și Spania sunt primele şapte ţări membre cărora Comisia Europeană le-a aprobat planurile strategice din agricultură pentru următorii cinci ani.
Mira Gomboș, 19.09.2022, 08:15
Pachetele de măsuri sunt adaptate noii politici agricole comune care va trebui aplicată de toate cele 27 de state membre, începând cu 1 ianuarie 2023. În cadrul politicii reformate, finanțarea va fi distribuită mai echitabil fermelor familiale mici și mijlocii, precum și tinerilor fermieri, precizează Comisia Europeană.
Agricultorii vor fi sprijiniți să adopte inovații, de la agricultura de precizie la metodele de producție ecologică, ţinta fiind securitatea alimentară a Uniunii Europene. Cele zece obiective-cheie ale noii politici agricole vizează provocări în materie de mediu, sociale și economice comune. Planurile tuturor statelor membre trebuie să contribuie la realizarea obiectivelor UE în materie de climă și mediu, precum și în materie de bunăstare a animalelor.
Agricultura europeană este afectată, în această perioadă, atât de creșterea bruscă a costurilor de producție ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, cât și de seceta din timpul verii. De aceea, Comisia Europeană îşi propune să îi susţină pe fermieri cu un cadru juridic și financiar clar pentru viitor care să asigure stabilitatea mijloacelor de subzistență în agricultură și securitatea alimentară pe termen lung.
Noua Politică Agricolă Comună va beneficia de finanțare în valoare de 270 de miliarde EUR pentru perioada 2023-2027. Banii vor putea fi utilizaţi, de exemplu, pentru a promova practici benefice pentru sol sau pentru a îmbunătăți gestionarea apei și calitatea pajiștilor. Fondurile comunitare pot sprijini, de asemenea, împădurirea, prevenirea incendiilor, refacerea și adaptarea pădurilor. Fermierii care participă la programele ecologice pot fi recompensați, printre altele, pentru interzicerea sau limitarea utilizării pesticidelor și pentru limitarea eroziunii solului.
O finanțare substanțială va fi dedicată dezvoltării producției ecologice, majoritatea țărilor urmărind să își dubleze sau chiar să își tripleze suprafața agricolă. După aprobarea primelor 7 planuri strategice din cadrul Politicii Agricole Comune, Comisia Europeană urmăreşte aprobarea rapidă a celorlalte 21 de planuri naţionale, ținând seama de calitatea și de promptitudinea reacțiilor în urma observațiilor Comisiei.